Om styrning och ledning av kommunalt finansierad hälso- och sjukvård

Omställningen till en god och nära vård innebär i korthet att primärvården blir navet i vården och samspelar med annan hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet utvecklas och invånarnas möjligheter att själva ta hand om sin hälsa stärks. Här presenterar vi stöd för styrning och ledning av kommunal hälso- och sjukvård.

För att lyckas med styrningen och ledningen behövs ett aktivt ledarskap som förmedlar målen och nyttan med omställningen för invånare, patienter och närstående i samverkan med medarbetarna. Det kommer även att behövas konkreta beslut som ger förutsättningar att arbeta på nya sätt. Likaså system och processer för att följa upp omställningen och utvärdera effekterna.

Regler som styr kommunal hälso- och sjukvård

Socialstyrelsens meddelandeblad om kommunal hälso- och sjukvård ger en ökad kunskap om de författningar som styr den kommunala hälso- och sjukvården. Regelverket är omfattande och meddelandebladet är inte heltäckande utan ger en översiktlig bild av de grundläggande och mest centrala bestämmelserna på området. Meddelandebladet innehåller även många hänvisningar till andra relevanta stödmaterial från Socialstyrelsen.

Meddelandeblad nr 9/2020, Kommunal hälso- och sjukvård

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Att fortlöpande utveckla och säkra kvaliteten är en central del av styrning och ledning av kommunalt finansierad hälso- och sjukvård. Ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete innebär att verksamheten skapar strukturer för ledning och styrning och bedriver ett kontinuerligt förbättringsarbete av dessa strukturer. Krav på ett ledningssystem ställs i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9). Handboken ger dig stöd att upprätta ett ledningssystem.

Senaste version av SOSFS 2011:9 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete - Socialstyrelsen

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete – Handbok för tillämpningen av föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, Socialstyrelsen (pdf)

Nationella riktlinjer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer stödjer dig som beslutar om resurser i hälso- och sjukvården samt socialtjänsten. Du får vägledning om behandlingar och metoder som är viktiga att satsa på eller avveckla. Vi har även tagit fram en webbutbildning om Socialstyrelsens nationella riktlinjer som ett stöd för hur du kan använda nationella riktlinjer i ditt arbete. Genom webbutbildningen får du grundläggande kunskaper om områden som är relevanta för kommunal hälso- och sjukvård samt regional primärvård. Utbildningen tar bland annat upp organisationen av den nationella kunskapsstyrningen, vård- och omsorg vid demenssjukdom, stroke, diabetes samt vård i livets slutskede.

Nationella riktlinjer, Socialstyrelsen

Webbutbildning om nationella riktlinjer, Socialstyrelsens utbildningsportal

Vad är nationella riktlinjer, Socialstyrelsen

Öppna jämförelser

Öppna jämförelser gör det möjligt att jämföra hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens kvalitet i hela Sverige med hjälp av indikatorer. Resultaten av jämförelserna ger insyn och kan användas för att följa upp, analysera och utveckla hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens verksamheter på olika nivåer. Öppna jämförelser finns för nio områden i socialtjänsten och för den kommunala hälso- och sjukvården. Jämförelserna riktar sig främst till verksamhetsutvecklare och chefer i kommuner och verksamheter och även till politiker på olika nivåer.

Öppna jämförelser om kommunal hälso- och sjukvård, Socialstyrelsen 

Ramverk för styrning med mål och nyckeltal

EU-kommissionen har finansierat ett projekt inom ramen för God och nära vård med syftet att ta fram ett ramverk för styrning med mål och nyckeltal. Ramverket har tagits fram som en metod för att ge stöd till kommunen som huvudman. Intitiativtagare till projektet är Partnerskapet för kunskapsstyrning inom socialtjänsten som består av Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Regional samverkan och stödstruktur (RSS).

God och nära vård handlar bland annat om att vården ska bli mer tillgänglig för patienterna och att vården ska samordnas bättre. En viktig del av omställningen är därför stöd till utveckling av den kommunala hälso- och sjukvården samt dess samverkan med regional primärvård och specialistvård. 

Läs mer på sidan Ramverk för styrning och ledning av kommunalt finansierad hälso- och sjukvård

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!