Att använda öppna jämförelser för att utveckla den kommunala hälso- och sjukvården

Att stärka den kommunala hälso- och sjukvården är en viktig del i omställningen till en god och nära vård. Öppna jämförelser är en årlig undersökning som gör det möjligt att jämföra den kommunala hälso- och sjukvårdens samt socialtjänstens kvalitet i hela Sverige med hjälp av indikatorer och mått. På den här sidan finns mer information om kommunundersökningen, enkätdata och registerdata för kommunal hälso- och sjukvård.

Öppna jämförelser – kommunundersökningen för kommunal hälso- och sjukvård

En del av öppna jämförelser är den årliga kommunundersökningen för kommunal hälso- och sjukvård, som startades år 2019. För närvarande omfattar undersökningen 18 indikatorer och 6 bakgrundsmått, men det pågår ett utvecklingsarbete av området. Kommunundersökningen genomförs som en enkät som skickas ut till landets kommuner i början av varje år. Nytt sedan 2023 är att det finns sökbara registerdata som presenteras över tid. De senaste enkät- och registerresultaten publicerades i juni 2023. Resultaten för i år presenteras i juni 2024.

Användningsområden

Så här kan kommuner använda Öppna jämförelser (enkätdata och registerdata):

  • som underlag för uppföljning, analys, förbättring och lärande i verksamheterna
  • för att initiera lokala, regionala och nationella analyser och diskussioner om verksamheternas kvalitet
  • för att ge underlag för styrning och ledning
  • för att jämföra sina resultat med andra kommuner eller verksamheter med liknande förutsättning
  • för gemensam planering med regionerna, av vård och behandling för gemensamma patienter.

Öppna jämförelser behöver kompletteras med andra underlag som är relevanta för verksamheten. De behöver också tolkas med hänsyn till regionala och lokala förutsättningar.

Öppna jämförelser av kommunal hälso- och sjukvård, Socialstyrelsen

Målgrupp

Resultaten från öppna jämförelser riktar sig främst till verksamhetsutvecklare, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS), Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering (MAR) samt chefer i kommuner och verksamheter, men även till politiker på olika nivåer.

Stödmaterial för verksamhetsutveckling

Socialstyrelsen har tagit fram ett stödmaterial för verksamhetsutveckling utifrån resultaten i öppna jämförelser, kommunal hälso- och sjukvård. I stödet hittar du länkar till exempelvis webbutbildningar, kunskapsstöd och nationella riktlinjer. Stödmaterialet är kopplat till indikatorerna för övergripande kompetensutvecklingsplan och handlingsplan för patientsäkerhetsarbete. I slutet av 2024 kommer stödet att utökas med fler områden som ingår i öppna jämförelser, kommunal hälso- och sjukvård, kommunundersökningen.

Stödmaterialet är en hjälp i arbetet med att utveckla resultaten i öppna jämförelser.

Här är ett förslag på hur ni kan gå till väga:

  1. Utgå från era resultat i öppna jämförelser, kommunundersökningen kommunal hälso- och sjukvård och ställ er följande frågor:
    • Har vård- och omsorgspersonalen behov av kompetensutveckling inom till exempel munhälsa, undernäring, stroke, palliativ vård eller fallförebyggande insatser?
    • Behöver ni stöd i arbetet med att ta fram en kommunövergripande handlingsplan för det systematiska patientsäkerhetsarbetet?
  2. Gå in i stödmaterialet och titta på urvalet av länkar till webbutbildningar, kunskapsstöd, poddar och annat material som ni kan använda er av i verksamhetsutvecklingen.

Till stödmaterialet: Kommunal hälso- och sjukvård Öppna jämförelser – Stöd till förbättringsarbete

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Handbok för utveckling av indikatorer – för god vård och omsorg, Socialstyrelsen, 2020

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter