Om att ha psykisk funktionsnedsättning och stora behov

Personer med svåra psykiatriska tillstånd och psykisk funktionsnedsättning har stora behov av samordnad och personcentrerad vård och omsorg. Men personerna får inte alltid den vård och det stöd de behöver för att må bättre och öka sin livskvalitet. Det beror bland annat på att samordningen ofta brister i samhällets komplexa system.

Svåra psykiatriska tillstånd innebär också psykisk funktionsnedsättning. Med psykisk funktionsnedsättning menas en nedsättning av förmågor som att till exempel minnas, planera, ta initiativ, förstå information, passa tider och ta sociala kontakter.

Psykisk funktionsnedsättning påverkar förmågan att ta hand om sin hälsa och skapa en fungerande vardag. Det gör också att man kan behöva hjälp från flera aktörer.

Här är några exempel på psykiatriska tillstånd som kan vara svåra och leda till stora behov av hjälp och stöd från flera aktörer:

  • bipolär sjukdom
  • schizofreni och andra psykossjukdomar
  • anorexi
  • autism
  • posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

Hur stora behov man har beror oftast inte på vilket psykiatriskt tillstånd det är. Det handlar mer om hur svårt tillståndet är och hur stor funktionsnedsättningen är.

Mer om begreppen: Psykisk hälsa och ohälsa

Omkring personer med stora behov finns många aktörer

Bild som visar att en person med svåra psykiatriskt tillstånd och psykisk funktionsnedsättning har behov av stöd från flera aktörer.

Personer med svåra psykiatriska tillstånd och psykisk funktionsnedsättning behöver stöd från flera aktörer:

  • Från hälso- och sjukvården kan det handla om primärvård, psykiatrisk öppenvård, psykiatrisk heldygnsvård, habilitering eller kroppslig specialistvård.
  • Från socialtjänsten kan det handla om funktionshinderomsorg inklusive socialpsykiatri, ekonomiskt bistånd, stöd vid skadligt bruk och beroende, stöd vid våld i nära relationer eller äldreomsorg. 
  • Aktuella myndigheter kan vara Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Polisen eller Statens institutionsstyrelse, SiS. 
  • Andra samhällsaktörer kan vara arbetsgivare, skola eller universitet, föreningsliv och trossamfund.

När samordningen brister drabbas de som har störst behov

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten har ansvar för att erbjuda och samordna sina insatser utifrån en persons behov av hjälp och stöd.

Men personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov får inte alltid de insatser de behöver för att må bättre och öka sin livskvalitet. Det sägs ibland att personerna har en komplex psykiatrisk problematik, men det handlar mer om att samordningen ofta brister i samhällets komplexa system.

Samhällets olika verksamheter har ofta olika uppdrag, arbetssätt och rutiner, vilket gör det svårt att samordna insatser. Krav ställs på att en person själv ska kunna fylla i blanketter, använda digitala verktyg, läsa och förstå information och söka hjälp hos rätt aktör. Just detta är ofta särskilt svårt för personer med psykisk funktionsnedsättning. 

Personerna får sällan den kontinuitet och det goda bemötande som de behöver för att kunna känna förtroende för vården och omsorgen.

Sammantaget skapar det en situation som gör att de som har allra störst behov av samordnad och personcentrerad vård och omsorg inte får det.

Vanligt med samsjuklighet 

Att ha flera psykiatriska tillstånd samtidigt är vanligt. Tillstånden kan påverka och förstärka varandra. Då blir behoven av vård och stöd ännu större.

Det kan till exempel handla om att samtidigt ha schizofreni och skadligt bruk av alkohol eller droger. Fysiska sjukdomar som diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar är också vanliga.

Svårt att söka och ta emot hjälp

Det är också vanligt att inte själv söka hjälp eller ta emot den hjälp som erbjuds. Det kan ha flera orsaker, till exempel symtom från det psykiatriska tillståndet, som en annorlunda verklighetsuppfattning, rädsla eller svår trötthet. Det kan även bero på den psykiska funktionsnedsättningen, låg tilltro till den egna förmågan eller negativa erfarenheter av vård och omsorg.

Brister i vård och stöd kan leda till en negativ spiral

När en person med stora behov inte får rätt vård och stöd, riskerar både personens hälsa och hela livssituation att försämras. Det kan leda till att funktionsförmågan försämras och personen får nya problem, i en negativ spiral.

Till exempel kan hen förlora sin sysselsättning, sitt sociala nätverk och sin bostad, och hamna i skuldsättning. Då blir det ännu svårare att återhämta sig och må bättre.

Ibland kan personen själv eller hens närstående förlora hoppet om en positiv förändring. Det minskar chansen till återhämtning ytterligare och kan bidra till att personen blir kvar i en negativ spiral under lång tid.

Återhämtning är möjlig för alla

Återhämtning är möjlig även om den psykiska funktionsnedsättningen och de psykiatriska tillstånden finns kvar.

Återhämtning är en process som innebär att kunna leva ett bra liv, även med de begränsningar som en sjukdom medför. Det handlar om att en person hittar sätt att hantera sitt tillstånd, och kan skapa sig det liv hen vill leva.

Med rätt stöd och hjälp kan personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov få både återhämtning och bättre livskvalitet.

Återhämtningsguiden

Personalens viktiga roll

Många personer med egen erfarenhet av psykisk funktionsnedsättning lyfter fram att goda relationer till personal och personalens bemötande har haft stor betydelse i deras väg till återhämtning.

Läs mer om hur du kan arbeta som personal:

Personcentrerad vård och omsorg 

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Från delar till helhet. Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja. Slutbetänkande från Samsjuklighetsutredningen (SOU 2023:5). Riksdagen 2023.
Nationell utvärdering av vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd – 2022. Huvudrapport med förbättringsområden. Socialstyrelsen 2022.
Samordnad vård och omsorg - En analys av samordningsutmaningar i ett fragmenterat vård och omsorgssystem. Myndigheten för vårdanalys 2016.
Öppna jämförelser 2014. Jämlik vård – somatisk vård vid samtidig psykisk sjukdom. Socialstyrelsen 2014.
Öppna jämförelser 2022 – Stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning – Socialpsykiatri. Socialstyrelsen, 2022.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!