Alkohol är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och tidig död som går att förebygga. Folkhälsomyndigheten har samlat information om medicinska och sociala skador som orsakas av alkohol.
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenRapporten beskriver hur stor del av Sveriges befolkning i åldrarna 17-84 år som använder, respektive har beroendeproblem av, alkohol, narkotika och tobak. Rapporten beskriver även användning av dopning. Fokus ligger på situationen år 2021 och beskriver även omfattningen vid tidigare mätningar år 2013 och 2017.
Utgiven av: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANSocialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd för att öka socialtjänstens kunskap och förmåga att uppmärksamma, förstå och ge stöd till barn och unga som växer upp i familjer med skadligt bruk eller beroende.
Utgiven av: SocialstyrelsenRapporten ger en sammantagen bild av narkotikasituationen i Sverige och visar bland annat att användningen av narkotika ligger kvar på samma nivåer som tidigare. Ungefär 4 procent av befolkningen anger att de har använt narkotika någon gång under det senaste året. Samtidigt minskade de narkotikarelaterade dödsfallen med 30 procent mellan åren 2015 och 2023.
Utgiven av: FolkhälsomyndighetenI takt med att ANDT-användningen minskat bland skolungdomar under 2000-talet har även andelen som före 14 års ålder använt olika substanser sjunkit.
Utgiven av: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANSBU har granskat och kommenterat en systematisk översikt från brittiska Cochrane som visar att tolvstegsbehandling har god effekt vid skadligt bruk eller beroende av alkohol. Effekten uppnås till stor del genom att främja ökat deltagande i frivilligorganisationen Anonyma alkoholister (AA) under och efter avslutad tolvstegsbehandling.
Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBURapporten presenterar resultatet av en undersökning om, och i vilken utsträckning, vuxna personer som använder narkotika har en sämre självskattad psykisk och fysisk hälsa än befolkningen i övrigt. Resultaten är baserade på enkätsvar från personer mellan 17 och 84 år.
Utgiven av: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CANRapporten redovisar tillståndet och utvecklingen inom individ- och familjeomsorgen, med fokus på bland annat barn- och ungdomsvården, ekonomiskt bistånd, vård och stöd vid skadligt bruk och beroende samt arbetet för våldsutsatta och hemlösa.
Utgiven av: SocialstyrelsenSBU sammanfattar och kommenterar en systematisk översikt om behandlingsmetoden Individanpassat stöd till arbete.
Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBUKartläggningen visar att mer än hälften av de som år 2017 vårdades inom specialiserad öppenvård eller slutenvård för intag av beroendeframkallande substanser fick även vård för en eller flera psykiatriska diagnoser.
Utgiven av: SocialstyrelsenHåll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.