Vad är en kunskapsbaserad socialtjänst?
Hör om definition, syfte och värdet av att basera socialt arbete på forskning och beprövad erfarenhet. Varför behövs det, vad händer om socialtjänsten inte jobbar efter bästa tillgängliga kunskap?
Föreläsare: Johanna Kumlin, Socialstyrelsen
Evidensbaserad praktik – hur går det till?
Ett evidensbaserat arbetssätt handlar om att inhämta och använda kunskap från forskning, brukaren och professionen. Men hur gör man i praktiken? Vi presenterar vårt ”lärstöd” som hjälper er verksamhet att hitta och skapa denna kunskap.
Föreläsare: Julia Zyto och Reneé Andersson, Socialstyrelsen
Hur ska jag tänka kring individbaserad systematisk uppföljning (ISU)?
ISU handlar om att beskriva och mäta arbetet med enskilda brukare och sammanställa informationen på gruppnivå. Hur bidrar det till kunskapsutvecklingen och kvaliteten i vår verksamhet? Hur kommer jag igång med att göra en ISU – vad kan jag göra – och varför?
Föreläsare: Erik Wessman, Socialstyrelsen
Hur kan forskningen FoU och regionala samverkans- och stödstrukturer, RSS hjälpa oss?
Vad är en FoU-miljö och hur kan en kommun samarbeta med forskningen för att få tillgång till kompetens och kunskap som behövs socialtjänstens verksamhet? Hur samarbetar Socialstyrelsen, andra myndigheter och SKR med kunskapsstyrning och kunskapsutveckling inom socialtjänsten?
Föreläsare: Eva Britt Lönnback Yilma och Krisztina Buki Tornbjörk, Socialstyrelsen
Åsa Wassbäck, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Hur ska jag tänka när ett etablerat arbetssätt ska fasas ut?
Det pratas mycket om att ny kunskap och nya arbetssätt ska implementeras. Men det är också viktigt att fasa ut gamla arbetssätt. Hur stödjer jag en framgångsrik avimplementering?
Föreläsare: Emanuel Åhlfeldt, Socialstyrelsen