Om nya socialtjänstlagen 2025

Den nya socialtjänstlagen väntas träda i kraft i juli 2025. Lagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad.

Enligt det nya lagförslaget ska socialtjänsten:

  • Arbeta mer förebyggande: Nå ut till människor innan problem uppstår eller växer. Erbjuda snabbare och enklare insatser utan behovsprövning.
  • Bedriva verksamheten i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet: Den hjälp som erbjuds ska baseras på bästa tillgängliga kunskap om vad som kan göra mesta möjliga nytta för individen.

Systematisk och löpande uppföljning behöver bli tydligare och gälla för samtliga av socialtjänstens verksamhetsområden. Den nya lagen är fortsatt en målinriktad ramlag, vilket innebär att den ger övergripande regler, ramar och principer, men kommunerna kan anpassa lösningar efter behov och lokala förutsättningar.

Hitta stöd och vägledning på Kunskapsguiden

Kunskapsguiden syftar till att bidra till kunskapsutveckling inom socialtjänsten och kommunal hälso- och sjukvård genom att nationellt samla och underlätta för professionen att använda bästa tillgängliga kunskap från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer.

Innehållet på Kunskapsguiden är uppbyggt kring områden och teman. Teman på Kunskapsguiden ger en introduktion till aktuella ämnen med möjlighet till fördjupning. Här samlar vi publikationer, webbutbildningar, poddar, filmer, checklistor och andra kunskapsstödjande produkter.

Områden och teman

En förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst

Socialtjänsten ska ge ekonomiskt eller socialt utsatta människor samhällets stöd och hjälp. Socialtjänsten ansvarar även för äldreomsorg samt stöd och insatser till personer med funktionsnedsättning. Den nya lagen ska säkerställa att målen för socialtjänsten nås på ett bättre sätt än tidigare.

En förebyggande, lättillgänglig och kunskapsbaserad socialtjänst – Regeringskansliet

Nationellt stöd inför omställningen

Socialstyrelsen arbetar nära Sveriges Kommuner och Regioner och andra aktörer för att hjälpa kommunerna att analysera nuläge och behov inför omställningen till den nya socialtjänstlagen.

En socialtjänst i förändring – Socialstyrelsen

En ny socialtjänstlag – Meddelandeblad

Den 1 juli 2025 föreslås en ny socialtjänstlag träda i kraft som ska ersätta den nuvarande socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Den nya socialtjänstlagen syftar till att skapa en långsiktigt hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst.

Insatser utan individuell behovsprövning – vad gäller? – Meddelandeblad

En av nyheterna som föreslås i nya socialtjänstlagen är att socialnämnden ges en möjlighet att tillhandahålla insatser för personliga behov till enskilda utan någon individuell behovsprövning.

Framtidens socialtjänst – Sveriges Kommuner och Regioner

Med den nya socialtjänstlagen 2025 ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. På webbplatsen Framtidens socialtjänst samlar Sveriges Kommuner och Regioner stöd och inspiration för socialtjänsten att börja ställa om till nya arbetssätt och förbereda inför nya lagen.

Lärstöd i evidensbaserad praktik

Läs mer om evidensbaserad praktik och få verktyg för att synliggöra, analysera och vid behov testa nya arbetssätt som bidrar till en evidensbaserad praktik. Lärstödet är särskilt användbart för dig som vill driva utveckling i din verksamhet. Stödet kan också användas av andra yrkesroller och för alla olika målgrupper inom individ och familjeomsorg (IFO), funktionshinderomsorgen (LSS) och äldreomsorgen.

Insatser inom socialtjänsten med vetenskapligt stöd – SBU

Sida med överblick över insatser, åtgärder och arbetssätt inom socialtjänsten som Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, bedömt har ett tillförlitligt stöd i forskningen. 

Relaterade teman på Kunskapsguiden

Evidensbaserad praktik

Individbaserad systematisk uppföljning, ISU

Bistånd enligt socialtjänstlagen för personer med funktionsnedsättning

Bistånd enligt socialtjänstlagen för äldre personer

Tidiga och samordnade insatser (TSI)

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsen 2024

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!