Romer blev erkända som en nationell minoritet i Sverige år 2000, trots att de har varit bosatta i landet sedan 1500-talet. För många har livet i Sverige präglats av diskriminering och utanförskap, vilket har lett till att vissa romer upplever en bristande förtroende för myndigheter som socialtjänsten.
Med ett gott bemötande och ett inkluderande arbetssätt kan du som möter enskilda romer skapa förtroendefulla relationer. För att lyckas med ett inkluderande arbete behöver du också ha kunskap om romers situation och om lagstiftningen kring diskriminering och nationella minoriteter.
I Kunskapsguidens tema om nationella minoriteter hittar du bland annat information om strategin för romsk inkludering och olika typer av kunskapsmaterial om du vill fördjupa dig inom området, däribland filmade samtal som Socialstyrelsen har tagit fram. I filmen får du praktiska tips och kan lära dig mer om strategiskt arbete inom en socialförvaltning.
I temat hittar du även utbildningsmaterialet ”I bemötandet tar framtiden form”.
De här stöden är framförallt riktade till personer som arbetar inom socialtjänst eller äldreomsorg.
Nationella minoriteter – Strategin för romsk inkludering
Animerad film om internationella romadagen
Romerna har flera viktiga högtidsdagar, till exempel den internationella romadagen som firas den 8 april, alltsedan Förenta nationerna (FN) 1971 genomförde en första världskongress med romska organisationer. FN erkände vid denna kongress romerna som ett världsfolk. I vårt tema om nationella minoriteter hittar du en animerad film om internationella romadagen.
Nationella minoriteter – Romer och romani chib
Romer – en av Sveriges fem nationella minoriteter
I Sverige erkänns fem nationella minoriteter: romer, judar, samer, sverigefinnar och tornedalingar. I vårt tema om nationella minoriteter kan du läsa om minoritetslagens bestämmelser, rättigheter för minoriteter, Europarådets konventioner och de tre delarna av minoritetspolitiken. Där hittar du också publikationer och utbildningar kopplade till temat.