Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor

Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Delaktighet. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Aktiv fritid – Redovisning av ett regeringsuppdrag om att kartlägga lokala och regionala satsningar samt tillgången till fritidshjälpmedel

Rapporten visar att en mängd faktorer gör att personer med funktionsnedsättning inte har likvärdiga och jämlika förutsättningar att ha en aktiv och meningsfull fritid jämfört med befolkningen i övrigt. Tillgången till fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning skiljer sig mycket över landet. En slutsats är att med relativt enkla förändringar kan förutsättningarna öka och förbättras för personer med funktionsnedsättning att ha en aktiv fritid. Att fler kan ha en aktiv fritid än en pusselbit i att forma ett socialt hållbart samhälle.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD
Använd SIP – Ett verktyg för samverkan – alla över 18 år, vuxna och äldre

Bestämmelserna om samordnad individuell plan syftar till att säkerställa samarbetet mellan huvudmännen så att alla, oavsett ålder, ska få sina behov tillgodosedda av vård och omsorg. Denna handbok är ett stöd till arbete med SIP för vuxna och äldre.

Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
Arbete och sysselsättning – Resultat från Rivkraft 20

Rapporten visar att fyra av tio personer med funktionsnedsättning har upplevt hinder, som negativa attityder eller otillgängliga lokaler, när de har sökt arbete.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD
Assistanshundar för bättre hälsa och delaktighet – En redovisning av två regeringsuppdrag som rör assistanshundar

Kunskapsstödet innehåller en beskrivning av assistanshundverksamheten idag, identifierade utvecklingsområden och förslag på åtgärder för att utveckla assistanshundsverksamheten.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD
Att ge ordet och lämna plats – Vägledning om brukarinflytande inom socialtjänst, psykiatri och missbruks- och beroendevård(pdf)

Vägledningen riktar sig i första hand till personal inom socialtjänsten, men kan även användas av psykiatrin, missbruks- och beroendevården eller brukarorganisationer. Den ger en översiktlig genomgång av olika former av brukares medverkan och inflytande. Vägledningen bygger på bästa tillgängliga kunskap, det vill säga forskning samt kunskap och erfarenhet.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att samtala med barn – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården(pdf)

Kunskapsstödet ger en generell och grundläggande bas, till stöd för professionella i att samtala med barn. Stödet riktar sig till alla som har samtal med barn inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Med barn avses alla under 18 år.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja – Introduktion och diskussion(pdf)

Socialstyrelsen har tagit fram ett material för att introducera metodstödet Att stödja vuxna personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja. Det vänder sig till handläggare och utförare inom funktionhindersområdet. Här med talarmanus.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att åldras i Norden – En kartläggning av strategier och initiativ för aktivt och hälosamt åldrande i de nordiska länderna

Rapporten har fokus på fyra områden: åldersvänliga städer och samhällen i Norden, åldersintegrerade mötesplatser och generationsövergripande bostadsmiljöer, motverka ensamhet och social isolering samt aktivt och hälsosamt åldrande med hjälp av välfärdsteknologi.

Utgiven av: Nordens välfärdscenter
Bedöma barns mognad för delaktighet – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården(pdf)

Kunskapsstödet är tänkt att vara ett stöd inför situationer där personal behöver göra en bedömning av barns mognad i samband med barns delaktighet. Det är skrivet för hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Begränsade livsval – situationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Personer med intellektuell funktionsnedsättning som grupp lever i en mycket ojämlik situation i förhållande till andra grupper i samhället. Många personer lever i ett utanförskap.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!