Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Läkemedel till barn och unga på HVB och i LSS-boenden. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Behandling av barn och ungdomar i samband med smärtsamma procedurer – Kunskapsdokument

Kunskapsstöd handlar om behandling av procedurrelaterad smärta hos barn och ungdomar. Vid alla procedurer på barn är ett gott omhändertagande med god smärtlindring viktigt.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Behandling av depressionssjukdomar

Rapporten vänder sig till beslutsfattare, läkemedelskommittéer, myndigheter och personal inom vård och omsorg. Rapporten är uppdelar i de delar.

Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Behov av praktiknära forskning och vetenskaplig utvärdering inom viktiga områden – En analys av vetenskapliga kunskapsluckor år 2017 inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS

Kunskapsstödet innehåller en analys av vetenskapliga kunskapsluckor år 2017 inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS.

Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Diagnostik och läkemedelsbehandling vid adhd – Förekomst, trend och könsskillnader(pdf)

Adhd-diagnoserna har ökat kraftigt sedan 2006, särskilt de senaste åren. Mellan 2019 och 2022 har antalet barn och unga som fått en adhd-diagnos ökat med 50 procent. Det syns i Socialstyrelsens senaste kartläggning av förskrivningen av adhd-läkemedel. Rapporten visar bland annat också stora skillnader mellan regionerna, och att ökningen antagligen kommer att fortsätta.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Handbok till (HSLF-FS 2017:37): Ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Handbok vid tillämpningen av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Läkemedel vid adhd – Behandlingsrekommendation

Rekommendationen handlar om läkemedelsbehandling vid adhd hos barn, ungdomar och vuxna när det bedöms motiverat. Huvudbudskap är att läkemedelsbehandling ska individualiseras och utgöra en av flera komponenter i ett multimodalt behandlingsprogram.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Läkemedel vid infektioner med respiratoriskt syncytialvirus (RSV-infektioner) – Behandlingsrekommendation

Rekommendationen handlar om handläggning av RSV-infektioner gällande både profylax och behandling. Profylaktisk behandling med palivizumab kan minska behovet av sjukhusvård hos vissa högriskgrupper av barn yngre än två år, men ska användas restriktivt.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Läkemedel vid långvarig smärta hos barn och vuxna – Behandlingsrekommendation

Denna rekommendation beskriver en övergripande strategi för läkemedelsbehandling vid långvarig eller återkommande smärta hos vuxna, barn och ungdomar.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Läkemedel vid neonatal sepsis – Behandlingsrekommendation

Rekommendationen handlar om diagnostik och behandling av neonatal sepsis, ett livshotande tillstånd som kräver intensivvård och specifik behandling med antibiotika.Vikten av klinisk och mikrobiologisk diagnostik lyfts fram, liksom värdet av att göra koncentrationsbestämningar.

Utgiven av: Läkemedelsverket
Neuroleptika vid vissa psykiatriska tillstånd hos barn och ungdomar – Behandlingsrekommendation

Rekommendationen handlar om hur neuroleptika bör användas i vård av barn och ungdomar med svåra psykiatriska tillstånd. Genomgående budskap är vikten av att göra en individuell bedömning av indikation för behandlingen, förväntad effekt och potentiella biverkningar.

Utgiven av: Läkemedelsverket

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!