Socialtjänstlagen, SoL, är en målinriktad ramlag. I portalparagrafen anges de övergripande målen och grundläggande värderingarna för samhällets socialtjänst. Målen ger uttryck för principen om alla människors lika värde och lika rätt till social trygghet, vård och omsorg.
Socialtjänstens övergripande mål är att främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Socialtjänsten ska inriktas på att frigöra och utveckla enskilda personers och gruppers egna resurser, och att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet.
Vägledande principer för SoL
För individuellt inriktade insatser inom socialtjänsten ska följande begrepp och principer vara vägledande:
- helhetssyn
- frivillighet och självbestämmande
- normalisering
- kontinuitet
- flexibilitet
- närhet.
Socialnämndens ansvar för vissa grupper
Socialnämnden har enligt SoL ansvar för vissa grupper i samhället: personer med funktionsnedsättning, barn och unga, äldre personer, personer med missbruksproblem och personer som vårdar eller stödjer närstående.
Stöd till personer med funktionsnedsättning
En person med funktionsnedsättning kan ha rätt till bistånd både för sin försörjning och för behov som gäller hans eller hennes livsföring i övrigt, till exempel boendestöd eller särskilt boende.
Socialnämnden ska verka för att personer som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap och att leva som andra.
Socialnämnden ska medverka till att den enskilde får en meningsfull sysselsättning och får bo på ett sätt som är anpassat efter hans eller hennes behov av särskilt stöd. Kommunen ska inrätta bostäder med särskild service för målgruppen.
Socialtjänstlagen lyfter fram barns behov
Socialnämnden ska verka för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden. Nämnden ska också i nära samarbete med hemmen främja en allsidig personlighetsutveckling och en gynnsam fysisk och social utveckling hos barn och unga. De ska även sörja för att barn och unga som riskerar att utvecklas ogynnsamt får det skydd och det stöd som de behöver.
Vid åtgärder som gäller barn ska man ta hänsyn till barnets bästa. Barnet ska få relevant information och ges möjlighet att föra fram sina åsikter.
Stöd till anhöriga
Socialnämnden har skyldighet att erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.
Inga begränsningar i SoL
Det finns inga begränsningar i SoL kring vad den enskilde kan ansöka om för typ av bistånd. Den enskildes behov avgör om socialtjänsten beviljar bistånd och hur det i så fall ska utformas.
Regler för den enskildes rättssäkerhet
Regler för handläggning och dokumentation syftar till att garantera den enskildes rättssäkerhet. Avsikten med reglerna är att den enskilde ska få sin sak prövad och avgjord på ett sakligt och opartiskt sätt.
Handläggare arbetar på uppdrag av socialnämnden vars uppdrag utgår från SoL. I SoL regleras de skyldigheter som socialnämnden har och den enskildes rättigheter. Även förvaltningslagen (2017:900), FL, styr handläggarnas arbete. FL reglerar förhållandet mellan den enskilde och myndigheten.
Framtidens socialtjänst – Sveriges Kommuner och Regioner
Med den nya socialtjänstlagen 2025 ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad. På webbplatsen Framtidens socialtjänst samlar Sveriges Kommuner och Regioner stöd och inspiration för socialtjänsten att börja ställa om till nya arbetssätt och förbereda inför nya lagen.
Stöd för en jämställd socialtjänst – Sveriges Kommuner och Regioner
Ojämställdhet i samhället återspeglas i socialtjänsten. För att människors kön inte ska påverka bemötande, bedömningar och insatser på ett osakligt sätt, behöver socialtjänsten bedriva ett aktivt jämställdhetsarbete. Sveriges Kommuner och Regioner har samlat stöd för en jämställd socialtjänst på webbplatsen Framtidens socialtjänst.