I lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, finns tio insatser. Insatserna är till för att förebygga och minska följderna av funktionsnedsättningar. De ska vara utformade så att de stärker den enskildes möjlighet att leva ett självständigt och oberoende liv, och att delta aktivt i samhällslivet.
Syftet med insatserna enligt LSS är att personer som omfattas av lagen uppnår jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Personerna ska kunna få den hjälp de behöver i det dagliga livet och även kunna påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. De bärande principerna i lagen är tillgänglighet, inflytande, delaktighet, självbestämmande, helhetssyn och kontinuitet.
Insatserna ska anpassas till personens individuella behov
Gemensamt för alla LSS-insatser är att de ska anpassas till personens individuella behov och bidra till att personen får goda levnadsvillkor. Verksamheten ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Målet ska vara att den enskilde får möjlighet att leva som andra.
Verksamheten ska vara av god kvalitet och bedrivas i samarbete med andra berörda samhällsorgan och myndigheter, och kvaliteten i verksamheten ska utvecklas och säkras systematiskt och fortlöpande. Inom verksamheten ska den personal finnas som behövs för att kunna ge gott stöd, god service och omvårdnad.
Tio olika insatser enligt LSS
I lagen har insatserna följande benämningar:
Rådgivning och annat personligt stöd som ställer krav på särskild kunskap om problem och livsbetingelser för människor med stora och varaktiga funktionshinder
Råd och stöd
Rådgivning och annat personligt stöd är ett expertstöd som ges av regionen. Insatsen ges ofta inom habiliteringen men även andra enheter kan ge insatsen. De experter som ger råd och stöd har, förutom sin yrkeskompetens också kunskap om hur det kan vara att leva med olika funktionsnedsättningar. De kan också ge stöd och rådgivning till anhöriga eller andra närstående.
Den enskilde har rätt att söka insatsen enligt LSS, men ofta får den enskilde råd och stöd inom hälso- och sjukvården och utifrån hälso- och sjukvårdslagen, HSL. Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att habiliteringsåtgärder inte ryms inom LSS-insatsen råd och stöd, utan ges enligt HSL.
Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för sådan assistans, till den del behovet av stöd inte täcks av beviljade assistanstimmar enligt 51 kap. socialförsäkringsbalken
Personlig assistans
Personlig assistans är tänkt som stöd till personer som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med sina grundläggande behov. Den enskilde kan exempelvis behöva hjälp med sin personliga hygien, måltider eller att kommunicera med andra människor.
Personlig assistans
Ledsagarservice
Insatsen ledsagarservice syftar till att bryta den isolering som ofta blir följden av en omfattande funktionsnedsättning. Ledsagarservice består av en följeslagare som ska underlätta för personer med funktionsnedsättning att delta i samhällslivet och komma ut bland andra människor.
Ledsagarservice kan ges för att besöka vänner, delta i fritidsaktiviteter, delta i kulturlivet eller för att promenera. Insatsen bör ha karaktären av personlig service och anpassas efter de individuella behoven. För personer som har personlig assistans ingår ledsagning som en del av den insatsen.
Förändringar av ledsagning över tid – Rapport till regeringen som svar på uppdrag – Socialstyrelsen
Biträde av kontaktperson
Kontaktperson enligt LSS är ett icke-professionellt stöd som ges av en person med stort engagemang och intresse för andra människor. Man behöver inte ställa krav på att kontaktpersonen ska ha någon särskild yrkeskompetens.
En kontaktperson kan hjälpa till att bryta personens isolering genom umgänge och hjälp till fritidsverksamhet. Kontaktpersonen kan också ge råd till eller vara förespråkare för personen i olika mindre komplicerade situationer.
Kontaktperson går att kombinera med andra insatser i LSS så som bostad med särskild service. En kontaktperson kan vara ett sätt för den enskilde att få träffa andra personer än omsorgspersonalen och andra i boendet. Den enskilde kan ha behov av kontaktperson oavsett vilket personalstöd som ges i boendet.
För barn eller ungdomar kan det i vissa fall passa att insatsen ges av en hel familj, en så kallad kontaktfamilj.
Kontaktperson enligt LSS
Avlösarservice i hemmet
Föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning behöver ofta hjälp med avlösning för att kunna koppla av eller för att genomföra aktiviteter som barnet inte deltar i. De kan då ansöka om avlösarservice. Avlösarservice kan också ges till anhöriga eller föräldrar vars vuxna barn fortfarande bor kvar i föräldrahemmet. Avlösning kan ges både som en regelbunden insats och vid akuta behov. Den bör vara tillgänglig under dagtid, kvällar och nätter samt under helger.
Syftet med avlösarservice är att erbjuda anhörigstöd till exempelvis föräldrar till barn med funktionsnedsättning och att underlätta för närstående att få avkoppling och möjlighet till egna aktiviteter. Likaså kan avlösning vara en förutsättning för att föräldrarna ska kunna ägna sig åt barnets syskon eller för att kunna resa bort. Insatsen är inte begränsad till att utföras enbart i hemmet.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Syftet med korttidsvistelse utanför det egna hemmet är att personer som tillhör lagens personkrets ska erbjudas miljöombyte och rekreation, men också att ge anhöriga avlösning i omvårdnadsarbetet. Insatsen kan därför delvis ses som ett alternativ till avlösarservice. Korttidsvistelse bör kunna erbjudas både som en regelbunden insats och som en lösning vid akuta behov.
Korttidsvistelsen kan ge individen möjlighet till personlig utveckling. Korttidsvistelse kan ordnas i korttidshem, i en stödfamilj eller på något annat sätt, till exempel som lägervistelse eller kortkurser.
Syftet med korttidsvistelse är dels att personen med funktionsnedsättning ska få miljöombyte och avkoppling och dels att de anhöriga kan få avlösning.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år utanför det egna hemmet i anslutning till skoldagen samt under lov
Korttidstillsyn för skolungdom
Kommunerna är enligt skollagen skyldiga att erbjuda fritidshem till alla skolbarn till och med vårterminen det år eleven fyller 13 år. Men barn och unga med funktionsnedsättning kan behöva tillsyn efter skoldagens slut även när de blir äldre. Så länge de går i grundskola eller gymnasieskola finns därför en möjlighet att få insatsen korttidstillsyn.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år vänder sig till ungdomar som av olika skäl inte klarar sig själva före eller efter skoldagen eller under skollov. Avsikten med insatsen är att ge eleven en trygg och meningsfull fritidssysselsättning.
Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet
Bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna
Daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig
Daglig verksamhet
Personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig kan beviljas daglig verksamhet. Insatsen omfattar personer som ingår i grupp ett och två i den personkrets som beskrivs i LSS.
Den dagliga verksamheten kan innehålla både aktiviteter med habiliterande inriktning och mer produktionsinriktade uppgifter. Daglig verksamhet är inte en anställningsform och syftet med verksamheten är inte att producera varor eller tjänster. Verksamheten kan vara i både gruppform och individuella placeringar, till exempel på företag. I insatsen ingår omvårdnad.
Den dagliga verksamheten kan utformas på olika sätt. Verksamheten ska erbjuda den enskilde stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter hans eller hennes önskemål. Ett övergripande mål med insatsen är att utveckla den enskildes möjligheter till arbete på kortare eller längre sikt.
Daglig verksamhet enligt LSS
Att utveckla daglig verksamhet – Socialstyrelsen
På tröskeln – Daglig verksamhet med inriktning på arbete – Socialstyrelsen
LSS omfattar tre grupper
LSS omfattar tre grupper som kallas lagens personkrets. Grupperna består av personer med
- intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd
- betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Webbinarium: Leva som andra och vara delaktig i samhället – vad betyder LSS i vardagen?
LSS är en rättighetslag som ska säkerställa att människor med funktionsnedsättning kan leva ett gott liv och vara fullt delaktiga i samhället. När lagen trädde i kraft 1994 var Sverige ett av de första länderna i världen att införa sådan rättighetslagstiftning. Lagen var en reaktion mot segregering och de stora institutionerna.
Detta webbinarium handlar om lagens syfte och mål, vilka insatser som lagen innehåller och vad LSS kan betyda för enskilda människor.
Leva som andra och vara delaktig i samhället – Information om LSS
Delaktighet, tillgänglighet, inflytande, självbestämmande, att få leva som andra. Det är grundläggande principer i både svensk funktionshinderspolitik och i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. LSS är en rättighetslag. Den ger rätt till tio insatser som människor kan behöva utöver det stöd som kan fås genom annan lagstiftning. För många personer med funktionsnedsättning är insatser genom LSS en förutsättning för att kunna leva som andra.
Leva som andra och vara delaktig i samhället – Information om LSS – Socialstyrelsen
Källor:
Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS - Stöd för rättstillämpning och handläggning, Socialstyrelsen, 2007.
Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning – Lägesrapport 2016, Socialstyrelsen, 2016.
Kartläggning och analys av vissa insatser enligt LSS – Tilläggsuppdrag avseende insatsen personlig assistans, Socialstyrelsen, 2015.
Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS, Socialstyrelsen, 2007.
Om stöd och service till vissa funktionshindrade. Proposition 1992/93:159, Sveriges Riksdag, 1993.
Stöd till barn och unga med funktionsnedsättning – handbok för rättstillämpning vid handläggning och utförande av LSS-insatser, Socialstyrelsen, 2014.