När man väljer åtgärder för att förebygga utmanande beteende är personens individuella förutsättningar och behov avgörande för vilka arbets- eller förhållningssätt som är lämpliga. Olika arbets- eller förhållningssätt kan behöva kombineras eftersom de helt eller delvis svarar mot olika behov. Var för sig är de ofta bara en del av lösningen.
Exempel på olika arbets- eller förhållningssätt för att förebygga utmanande beteende är alternativ och kompletterande kommunikation, fysisk aktivitet, utesluta hälsoproblem och att skapa en kognitivt tillgänglig miljö.
Rekommenderade arbets- och förhållningssätt
Nedan följer arbets- och förhållningssätt som Socialstyrelsen rekommenderar i kunskapsstödet Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet.
Av rekommendationerna är de första sex starkt positiva rekommendationer och beskrivs som något man bör erbjuda de flesta personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Efterföljande rekommendationer är svagt positiva rekommendationer och beskrivs som något man kan erbjuda personer med intellektuell funktionsnedsättning under vissa förutsättningar.
Starkt postitiva rekommendationer
Svagt postitiva rekommendationer
Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet
I Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet – Ett kunskapsstöd med rekommendationer för chefer, verksamhetsansvariga och personal kan du läsa mer om hur man kan förebygga utmanande beteende.
Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning - Mot mindre tvång och begränsningar
Att tolka och kartlägga smärta hos en person med intellektuell funktionsnedsättning är ett lärande exempel som beskriver hur personalen på en gruppbostad kommer till insikt om att personens utmanande beteende beror på smärta.