Ramverk för styrning och ledning av kommunalt finansierad hälso- och sjukvård

Socialstyrelsen har – i samverkan med partnerskapet för socialtjänst (Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Regionala samverkans- och stödstrukturer, RSS) – identifierat behov av ett stöd för styrning och ledning av kommunal hälso- och sjukvård. Med stöd från EU kommissionens ”Stöd för strukturreformer” har partnerskapet tagit fram ett exempel på ramverk för styrning och ledning.

Utifrån en kartläggning av styrning och ledning av motsvarigheten till kommunal hälso- och sjukvård i några länder har ett förslag på ramverk tagits fram som den kommun som så önskar kan använda fritt. Kartläggningen omfattar verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Nederländerna, Skottland och Kanada. De konsulter som EU-kommissionen har anlitat ansvarar för resultatet inklusive urvalet av mål, indikatorer och nyckeltal.

Målet med ramverket

Målet med ramverket är att erbjuda beslutsfattare och verksamhetschefer ett verktyg för att sätta mål, analysera, utvärdera och bedöma den övergripande kvaliteten i hälso- och sjukvård för äldre. Det kan vara som en del av ett systematiskt kvalitetsarbete och även inom socialtjänstområdet, till exempel omsorgen.

Målgruppen för ramverket

Målgruppen för ramverket är politiker, chefer och utvecklingsledare med ansvar för kommunal hälso- och sjukvård.

Användningsområden

Ramverket riktar sig till kommunen som huvudman för hälso- och sjukvården, som ett stöd för beslutsfattare och ledning att styra och leda kvalitetsutvecklingen. Ambitionen är att det ska kunna användas oavsett storlek på kommun och oavsett avtal och överenskommelser med regionen.

Det gäller både  för den kommunala hälso- och sjukvården som helhet samt på verksamhets-, områdes- och enhetsnivå.

I ramverket är dialog mellan aktörer en bärande del – mellan huvudman och vårdgivare, mellan chefer på olika nivåer och mellan chefer och medarbetare. Det kan också användas på alla nivåer i samverkan med regionen för att sätta mål för och följa upp samverkan, läkarmedverkan, kompetens, patientsäkerhet, m.m.

Ramverket utgår från de sex kvalitetsdimensionerna

Ramverk utgår från etablerade principer för att mäta och utvärdera kvalitet inom området i en svensk kontext. En viktig del i den svenska kontexten utgörs av samlingsbegreppet ”God vård och omsorg”. Samlingsbegreppet definierar sex kvalitetsdimensioner som en god hälso- och sjukvård samt god kvalitet i socialtjänsten ska präglas av (Socialstyrelsen 2020-6-6877).

En god vård och omsorg ska enligt samlingsbegreppet vara enligt följande:

  • Kunskapsbaserad
    Vården och omsorgen ska baseras på bästa tillgängliga kunskap och bygga på både vetenskap och beprövad erfarenhet.
  • Säker
    Vården och omsorgen ska vara säker. Riskförebyggande verksamhet ska förhindra skador. Verksamheten ska också präglas av rättssäkerhet.
  • Individanpassad
    Vården och omsorgen ska ges med respekt för individens specifika behov, förväntningar och integritet. Individen ska ges möjlighet att vara delaktig.
  • Effektiv
    Vården och omsorgen ska utnyttja tillgängliga resurser på bästa möjliga sätt för att uppnå uppsatta mål.
  • Jämlik
    Vården och omsorgen ska tillhandahållas och fördelas på lika villkor för alla.
  • Tillgänglig
    Vården och omsorgen ska vara tillgänglig och ges i rimlig tid. Ingen ska behöva vänta oskälig tid på den vård eller omsorg som hon eller han har behov av.

I ramverket ges exempel på nyckeltal som kan vara intressanta för en kommun att följa upp och även tänkbara datakällor kopplade till de sex dimensionerna.

Sammanfattning av metoden

På strategisk nivå kan modellen användas för att adressera frågor som rör ledarskap, resurser, kompetensförsörjning, system för dokumentation och informationsöverföring, rutiner och arbetssätt för samverkan som behövs för att nå de uppsatta målen.

Ramverket omfattar följande:

  • en modell för kommuner att sätta mål, följa upp, utvärdera och bedöma kvaliteten i kommunal hälso- och sjukvård som har sin utgångspunkt i stegen Planera - Göra - Studera - Agera
  • exempel på struktur-, process- och resultatmått (nyckeltal) som är definierade, inklusive vilka data som behövs och vilka datakällor de kan inhämtas från
  • en vägledning för nyckeltalen – hur de kan tolkas samt målvärden där så är tillämpbart
  • förslag på kommunens process för att följa, utvärdera och bedöma kvaliteten i den kommunala hälso- och sjukvården och identifiera utvecklingsområden
  • en beskrivning av de roller och ansvar som involverade intressenter har i kommunens process för hälso- och sjukvård.

PLANERA – GÖRA – STUDERA – AGERA

  • PLANERA
    Bestämma kvalitetsmål samt välja nyckeltal och arbetssätt
    • val av kvalitetsdimensioner
    • val av nyckeltal
    • metod för att sätta och arbeta med mål för kommunens hälso- och sjukvård
  • GÖRA
    Genomföra planerade aktiviteter, dokumentation av erfarenheter samt rapportera in nyckeltal
  • STUDERA
    Utvärdera och bedöma kvalitetsutveckling
  • AGERA
    Dra slutsatser av analysen och bestäm nästa steg.

Läs mer om metoden i Ramverk för uppföljning och kvalitetsutveckling

Läs fler rapporter från projektet:

Fallstudierapport

Studiebesöksrapport

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Ramverk för uppföljning och kvalitetsutveckling, Partnerskapet till stöd för kunskapsstyrning inom socialtjänsten, 2022

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.