Myndigheter och andra aktörer – vem gör vad?

Kommuner och regioner har ansvar för att ge vård och omsorg, också när det gäller psykisk hälsa och ohälsa. Flera nationella myndigheter ansvarar för att styra, stödja och utveckla deras arbete. Det gör även organisationen SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, som är arbetsgivar- och medlemsorganisation för Sveriges kommuner och regioner.

De olika aktörernas arbete överlappar delvis varandra, och det går inte att göra en exakt uppdelning mellan deras ansvarsområden. Här har vi hämtat korta beskrivningar från  aktörerna själva. Läs mer om aktörernas arbete med psykisk hälsa och ohälsa på deras egna webbplatser. Länkar finns i respektive stycke här nedanför. 

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen är Sveriges kunskapsmyndighet för vård och omsorg. Myndigheten ansvarar för att styra, stödja och utveckla hälso- och sjukvården och socialtjänsten utifrån bästa tillgängliga kunskap, genom samarbete och oberoende experter. Hos Socialstyrelsen finns bland annat regler, råd, kunskapsstöd och statistik om psykisk hälsa och suiciprevention för dig som är beslutsfattare eller arbetar inom vård eller omsorg. Socialstyrelsen har flera olika webbplatser med information inom området. 

Psykisk hälsa och suicidprevention – Socialstyrelsen

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Hos Folkhälsomyndigheten finns kunskapsstöd, statistik och annan information om psykisk hälsa och suicidprevention, på flera webbplatser. 

Psykisk hälsa och suicidprevention – Folkhälsomyndigheten

Statens beredning för medicinsk och social utvärdering – SBU

SBU är en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder och insatser inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och området funktionstillstånd och funktionshinder. SBU:s utvärderingar kan användas som stöd för beslutsfattare, dem som arbetar inom sjukvården eller socialtjänsten, och dem som berörs av den.

Psykiatri och psykologi – SBU

Psykologiska/psykosociala/sociala insatser – SBU

Sveriges Regioner och Kommuner – SKR

SKR, Sveriges Regioner och Kommuner, är en medlems- och arbetsgivarorganisation för Sveriges regioner och kommuner. Dess uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner och regioners verksamhet. SKR stödjer och rådger både tjänstepersoner och förtroendevalda. Här beskriver SKR sitt arbete med psykisk hälsa:

Psykisk hälsa – SKR

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa är SKR:s projekt för att samordna sitt arbete inom överenskommelsen med staten om insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention. Det är också en plattform för kommunikation med kommuner och regioner om de utvecklingsprojekt som organisationen bedriver inom uppdraget.

Uppdrag psykisk hälsa – SKR

Nationella vård- och insatsprogram 

Nationella vård- och insatsprogram för psykisk ohälsa tas fram av en nationell arbetsgrupp och fastställs av Nationellt programområde (NPO) för psykisk hälsa, som är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning. Bakom kunskapsstyrningen står Sveriges regioner i samverkan. Programmen ska tillsammans med andra insatser öka användningen av evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap i mötet mellan personal och individ.  

Nationella vård- och insatsprogram för psykisk ohälsa – Sveriges regioner i samverkan

Nationellt kliniskt kunskapsstöd 

Nationellt kliniskt kunskapsstöd är också en del av Nationellt system för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvård. De nationella rekommendationerna i kunskapsstödet och regionernas tillägg är anpassade för användning i patientmötet, för personal i hälso- och sjukvården. 

Nationellt kliniskt kunskapsstöd – Psykisk hälsa – Sveriges regioner i samverkan 

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsens webbplats 2023-02-09
Folkhälsomyndighetens webbplats 2023-02-09
SBU:s webbplats 2023-02-09
SKR:s webbplats 2023-02-09
Webbplatsen Uppdrag psykisk hälsa, SKR, 2023-02-09
Webbplatsen Nationella vård- och insatsprogram för psykisk ohälsa, Sveriges regioner i samverkan, 2023-02-09
Webbplatsen Nationellt kliniskt kunskapsstöd - Psykisk hälsa, Sveriges regioner i samverkan, 2023-02-09

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!