Om psykisk hälsa och ohälsa

Psykisk hälsa är ett brett begrepp. Det innefattar psykiskt välbefinnande, det vill säga att må psykiskt bra, men också psykisk ohälsa. Du som möter människor i ditt arbete behöver ha grundläggande kunskap om området.

För att vi människor ska kunna utvecklas på ett bra sätt och hantera livets svårigheter behöver vi må psykiskt bra, det som också kallas psykiskt välbefinnande.

Psykisk ohälsa är ett samlingsnamn för olika typer av psykiska besvär och diagnoser, som alla påverkar det dagliga livet något sätt. Den psykiska ohälsan har många olika konsekvenser. Den orsakar lidande i människors liv och påverkar hela samhället, både socialt och ekonomiskt.

Du som möter människor i ditt arbete behöver ha grundläggande kunskap om psykisk hälsa och ohälsa. Du behöver veta vad du kan göra för att stödja och hjälpa dem som behöver det.

Så hänger begreppen ihop

Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har enats om en gemensam och enhetlig användning av begreppen inom området. 

En schematisk bild visar hur de hänger ihop:

Bild begrepp psykisk hälsa.png

Psykisk hälsa är ett paraplybegrepp för både psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa. 

Psykiskt välbefinnande handlar bland annat om att kunna hantera livets svårigheter, att känna tillfredställelse med livet eller ha goda sociala relationer. 

Psykisk ohälsa innefattar både psykiska besvär och psykiatriska tillstånd. 

Psykiska besvär är vanliga. De kan vara milda eller svåra, men inte så svåra att de uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos. Några exempel på vanliga psykiska besvär är oro, nedstämdhet och sömnsvårigheter. 

Psykiatriska tillstånd är psykisk ohälsa som uppfyller kraven för en psykiatrisk diagnos. Det gäller dels psykiska sjukdomar och syndrom, som till exempel depression eller schizofreni.

Det gäller också så kallade utvecklingsrelaterade psykiska funktionsavvikelser, som även kallas för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Några exempel är adhd och autismspektrumsyndrom

Läs mer om begreppen psykisk hälsa och ohälsa hos Socialstyrelsen:

Vad menas med psykisk hälsa och ohälsa?

 

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsens webbplats 2023-02-09

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter