Aktörer för samverkan med socialtjänsten

Frågor som rör människohandel av barn är komplexa och behovet av samverkan, rådgivning och stöd är stort. Här beskrivs de aktörer som är särskilt viktiga för socialtjänsten att samverka med. De kan också ge stöd till handläggare inom socialtjänsten som arbetar med ärenden gällande människohandel.

Nationella samordningen mot prostitution och människohandel, NSPM

Den nationella samordningen mot prostitution och människohandel, NSPM, är placerad vid Jämställdhetsmyndigheten. Uppdraget innebär att myndigheten samordnar det nationella arbetet mot människohandel för alla ändamål.

I uppdraget som nationell samordnare ingår bland annat att utveckla samverkan mellan myndigheter och andra aktörer, att bistå myndigheter med metodstöd och kompetensutveckling samt att främja utvecklingen av förebyggande insatser mot prostitution och människohandel för alla ändamål.

NSPM:s webbplats

Att förebygga och bekämpa sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel – Så gör vi (pdf)

Jämställdhetsmyndigheten/NSPM har tagit fram en broschyr till dig som i ditt arbete kan möta barn eller vuxna som befinner sig i en utsatt livssituation, eller som arbetar med att förebygga och bekämpa våld och brott. Broschyren ger information om vilket stöd som finns att tillgå från NSPM.

Nationell stödtelefon för yrkesverksamma

Vid misstanke om människohandel och människoexploatering eller vid behov av råd och vägledning i ärenden, kan yrkesverksamma ringa den nationella stödtelefonen som drivs av NSPM. Vid akut fara för en person, ring alltid 112.

Stödtelefon: 020-390 000

Läs mer om stödtelefonen - NSPM 

Regionkoordinatorer 

Regionkoordinatorer finns i hela landet. De har till uppgift att ge stöd till myndigheter som polisen och socialtjänsten i enskilda ärenden och bistå med kunskap gällande människohandel och prostitution. Regionkoordinatorerna kan också förmedla kontakter till ansvariga personer på berörda myndigheter.

Kontaktuppgifter till regionkoordinatorerna

Plattformen Civila Sverige mot människohandel

Plattformen Civila Sverige mot människohandel samlar ett tjugotal organisationer och aktörer i civilsamhället. De verkar för att personer utsatta för människohandel ska få det skydd och stöd de behöver och har rätt till enligt internationell rätt. Aktörerna erbjuder bland annat skyddat boende, samtalsstöd och långsiktigt stöd.

Insatserna kan vara en del av samhällets stöd och även finansieras av exempelvis socialtjänst eller Migrationsverket. Organisationerna kan också erbjuda ett kompletterande stöd när samhället av olika anledningar inte kan finansiera eller om den som är utsatt inte vill ha kontakt med myndigheter. På plattformens webbplats hittar du kontaktuppgifter och ytterligare information om plattformens olika verksamheter.

Plattformen Civila Sverige mot människohandel

Migrationsverket

Migrationsverket kan bevilja tidsbegränsat uppehållstillstånd för en person som ska medverka som målsägande eller vittne i en brottsutredning och rättegång. Tidsbegränsat uppehållstillstånd kan också ges om personen behöver tid att återhämta sig och ta ställning om han eller hon vill samarbeta med de brottsutredande myndigheterna.

Migrationsverket

Polismyndigheten

Polisens roll i ärenden som rör människohandel är i första hand att utreda om ett brott har begåtts, vem som begått det samt att samla bevis. Så snart det är möjligt i en förundersökning ska polisen också göra en individuell skyddsbedömning för att fastställa målsägandes behov av särskilda skyddsåtgärder.

Polismyndigheten

Utrikesdepartementet, UD

Utrikesdepartementet, UD, är centralmyndighet i Sverige enligt bland annat Bryssel II-förordningen och 1996 års Haagkonvention. Dessa internationella regelverk har till syfte att stärka skyddet av barn i internationella situationer. De innehåller bland annat bestämmelser om hur informationsutbyte kan ske mellan myndigheter i olika länder samt hur ett barn som är i behov av myndigheternas skydd och stöd kan återföras till den stat där barnet har sin hemvist.

Centralmyndigheterna i de olika länderna ska hjälpa till vid tillämpningen av förordningen och konventionen. Centralmyndigheterna kan också fungera som en länk mellan myndigheter i de länder där bestämmelserna är tillämpliga.

Kontakt med UD sker genom den civilrättsliga gruppen på enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden, UC-KC.

Utrikesdepartementet

Faktagranskad av: Socialstyrelsen. Senast granskad:

Källor:

Material från Socialstyrelsen, 2018.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!