Vad är människohandel?

Människohandel är ett allvarligt brott som kränker de utsattas mänskliga rättigheter. Handel med människor förekommer över hela världen och sker ofta över landsgränser, men även inom ett lands gränser. Människohandel genererar stora ekonomiska vinster, samtidigt som få personer åtalas och döms för brottet.

Människohandel innebär att gärningspersoner till exempel rekryterar och transporterar människor för att utnyttja dem. Det kan ske genom att tvinga, vilseleda eller utnyttja en persons utsatta situation. Det kan också handla om att på andra sätt allvarligt begränsa personens alternativ. Själva exploateringen av offret behöver inte ha påbörjats, det är tillräckligt att gärningspersonen har haft en sådan avsikt för att hen ska kunna dömas till brottet människohandel. Vid brottet människoexploatering krävs däremot att exploateringen av offret har påbörjats men gärningspersonen behöver inte ha rekryterat eller transporterat offret.

När det gäller barn behöver barnet inte ha tvingats eller vilseletts för att det ska räknas som människohandel eller människoexploatering.

Ofta sker människohandel över landsgränser, men det kan även ske inom Sverige.

Olika typer av människohandel och människoexploatering

Personer som utsätts för människohandel kan exploateras på olika sätt. Sexuell exploatering är den vanligaste formen av människohandel i såväl Sverige som Europa. Det vanligaste är att kvinnor och flickor utsätts. De utgör cirka två tredjedelar av alla offer för människohandel. Exploateringen är ofta kopplad till prostitution men det kan också röra sig om till exempel tvångsäktenskap.

Arbetskraftsexploatering är den näst vanligaste formen av människohandel. Arbetskraftsexploatering innebär arbete med låg eller utebliven lön och dåliga villkor och sker inom exempelvis branscher som restaurangbranschen, biltvättar, nagelsalonger, byggarbetsplatser eller jordbruk. Människohandel sker även inom tiggeri eller för kriminell verksamhet som till exempel stölder eller narkotikahandel.

Barn som är utsatta för människohandel kan exploateras för olika ändamål. Barn kan till exempel exploateras sexuellt, förmås att stjäla, tigga, sälja droger eller bli bortgifta. Barn kan också adopteras illegalt, utnyttjas för hushållsarbete och andra former av arbete eller bidragsbedrägerier. Ofta är barn utsatta för flera olika former av exploatering samtidigt.

Omfattningen av människohandel i Sverige

Det är ovisst hur många barn och vuxna som är utsatta för människohandel i Sverige. Mörkertalet är sannolikt stort. Hur många fall av människohandel som upptäcks i Sverige beror till exempel på kompetens att utreda brotten, resurser och hur många tips som kommer in till Polismyndigheten.

Under de senaste fem åren har antalet misstänkta fall av människohandel och människoexploatering, som Jämställdhetsmyndigheten sammanställer, varierat mellan 300 och 500 fall per år. Cirka 50 av dessa fall rör barn. Antalet ärenden som gäller misstänkta fall av människoexploatering har under de senaste åren varit cirka 100 ärenden per år.

Alla fall av misstänkt människohandel anmäls inte. Antalet anmälda brott gällande människohandel generellt har under de senaste fem åren varierat från 214 anmälningar år 2018 till knappt 200 år 2022. Anmälningar om människohandel för sexuella ändamål utgjorde runt hälften av dessa.

Manual vid misstanke om människohandel – En stöd- och skyddsprocess för offer för människohandel i Sverige

Manual vid misstanke om människohandel ger stöd och praktisk väg ledning till yrkesverksamma som kan komma i kontakt med personer som utsatts för människohandel. Manualen som är utgiven av Jämställdhetsmyndigheten ger en helhetsbild av det stöd och skydd som erbjuds offer för människohandel i Sverige.

Till dig som möter personer på flykt från Ukraina

Just nu är det många som flyr från invasionen i Ukraina. I samband med flyktingströmmar ökar risken för att personer utnyttjas för prostitution, människohandel och andra former av våld. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på ökad risk för exploatering. Hos Jämställdhetsmyndigheten finns samlad information till dig som yrkesverksam samt hänvisningar till material som du kan förmedla till de du möter som är på flykt från Ukraina.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen. Senast granskad:

Källor:

Människohandel för sexuella och andra ändamål. Lägesrapport 23. Polismyndigheten, 2021.
Expertstöd mot människohandel – kända fall 2021. Jämställdhetsmyndigheten, 2023.
Regionkoordinatorernas statistik om människohandel och människoexploatering 2022. Jämställdhetsmyndigheten, 2023.
Brottsförebyggande rådets statistik, 2023.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter