Stöd och skydd till vuxna

Personer som är offer för människohandel har ofta behov av stöd och skydd. De kan ha en rad olika behov vilket kräver flera och sammansatta insatser, men det kan även handla om ett tillfälligt behov av stöd.

Utsatta personer kan behöva olika sorters stöd 

Människohandel kan drabba alla, oavsett kön. Det är viktigt att komma ihåg att den individuella situationen för offer och potentiella offer varierar, och att en samlad bedömning av iakttagelser och offrets egen berättelse alltid måste göras. Behovet av skydd och vård kan därmed variera från person till person. För att säkerställa att behoven tas tillvara behöver socialtjänst, polis och i vissa fall hälso- och sjukvård kopplas in. Den som är utsatt kan även behöva information om de rättigheter och olika möjligheter till stöd som finns.

Socialtjänsten kan behöva ge stöd i form av lämpligt boende. Om personen har varit utsatt för hot och våld kan ett skyddat boende vara en lämplig insats. I andra fall kan det räcka med andra former av tillfälliga boendelösningar.

Exempel på andra insatser som kan ges är kris- eller samtalsstöd, ekonomiskt bistånd  till exempel hjälp till utgifter för sjukvård och medicin samt hjälp med att få kontakt med andra myndigheter eller frivilligorganisationer. Frivilligorganisationers stöd kan vara en del av samhällets stöd och även finansieras av exempelvis socialtjänst eller Migrationsverket. Organisationerna kan också erbjuda kompletterande stöd.

Aktörer för samverkan med socialtjänsten, sida inom detta tema

Att förebygga och bekämpa sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel – Så gör vi (pdf)

Jämställdhetsmyndigheten/NSPM har tagit fram en broschyr till dig som i ditt arbete kan möta barn eller vuxna som befinner sig i en utsatt livssituation, eller som arbetar med att förebygga och bekämpa våld och brott. Broschyren ger information om vilket stöd som finns att tillgå från NSPM.

Utreda behov av stöd

För att ta reda på vilka behov en person som misstänkts ha blivit utsatt för människohandel har behöver socialtjänsten inleda en utredning. Det är inte ovanligt att det förekommer hot och våld och det är därför viktigt att ta hänsyn till det vid en utredning.

Personer som har blivit utsatta för människohandel för till exempel sexuella ändamål kan vara rädda för att berätta om sina upplevelser. Det kan bero på hot från förövaren eller att framtiden och möjligheten att få skydd verkar oviss. För att de utsatta ska känna tillit, trygghet och våga berätta sina verkliga historier behövs det ofta tid. Den utsatta kan också känna misstro mot myndighetspersoner. Det kan därför vara bra att förklara socialtjänstens funktion och mandat.  

Det är viktigt att socialtjänsten uppmärksammar om det finns barn som far illa och som kan behöva stöd och skydd för egen del. I dessa fall ska en orosanmälan enligt 14 kap. 1 § SoL genast göras.

Söd och skydd till barn, sida inom detta tema

Uppehållstillstånd för betänketid

Om ett offer för människohandel saknar uppehållstillstånd har socialtjänsten möjlighet att göra en ansökan om uppehållstillstånd för betänketid hos Migrationsverket. Betänketiden är en viktig del i stöd- och skyddsprocessen och ger brottsoffret möjlighet till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för att ta ställning till sin medverkan i rättsprocessen.

Möjlighet för socialtjänsten att ansöka om betänketid för offer för människohandel, sida inom detta tema

Manual vid misstanke om människohandel – En stöd- och skyddsprocess för offer för människohandel i Sverige

Manual vid misstanke om människohandel ger stöd och praktisk väg ledning till yrkesverksamma som kan komma i kontakt med personer som utsatts för människohandel. Manualen som är utgiven av Jämställdhetsmyndigheten ger en helhetsbild av det stöd och skydd som erbjuds offer för människohandel i Sverige.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Manual vid misstanke om människohandel. Jämställdhetsmyndigheten, 2023.
Socialtjänstlagen (2001:453). Sveriges riksdag.
Utlänningslagen (2005:716). Sveriges riksdag.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.