Visste du att...
- Var tionde barn upplever våld i hemmet.
- Nästan var tredje ungdom som har dejtat/haft en relation uppger att de utsatts för någon form av våld i relationen. Vanligast är digitalt psykiskt våld.
Vad är våld mot barn?
- Alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försummelse, misshandel eller utnyttjande och sexuella övergrepp.
- Att anhöriga barn anar, hör eller bevittnar våld i hemmet är en typ av psykiskt våld som de kan ta skada av.
- Våld mot barn inkluderar också könsstympning av flickor.
Agera redan vid misstanke
Personal inom all vård och omsorg behöver vara uppmärksam på tecken eller symtom som kan tyda på att ett barn eller ungdom är utsatt eller riskerar att utsättas för våld i nära relation.
Vårdpersonalen ska agera redan vid misstanke om att barn upplever våld i hemmet, även om barnet inte personligen är närvarande i vårdsituationen utan det är någon annan i familjen som vården träffar.
Ansvaret att uppmärksamma barns utsatthet är tydligt och gäller hela vårdkedjan. Särskilt viktigt är det för verksamheter som ofta möter barn och föräldrar eller i verksamheter som möter barn i särskild risk (exempelvis barn till föräldrar med psykisk ohälsa, beroende och funktionsnedsättning).
Vad ska du som vårdpersonal göra?
När barnet är patient
Vid misstanke om att barn bevittnat eller utsatts för våld i nära relation ska personalen:
- Beakta barnets behov av vård och stöd kopplat till våldsutsatthet
- Göra en orosanmälan till socialnämnden om du misstänker att barn far illa
- Fråga medföljande vuxen om orsaken till tecken eller skador man kan se (om det inte medför risker för barnet att fråga)
- Fråga barnet i enrum om vad som orsakat symtom och tecken, om det bedöms som lämpligt utifrån risker för barnet och hens ålder och mognad.
- Överväga att göra en polisanmälan för att förebygga brott mot barn.
När en vuxen barnet bor med kan vara våldsutsatt
Om en vuxen visar symtom eller tecken som väcker misstanke om våldsutsatthet, ska vårdpersonalen:
- Göra en orosanmälan till socialtjänsten, om den vuxna bor med minderåriga barn
- Beakta om det finns anhöriga barn som behöver information, råd och stöd.
Ansvaret att agera gäller redan vid misstanke om att ett barn kan fara illa av våld hemma, även om barnet inte är din patient eller med i vårdsituationen.
Ansvaret att agera gäller alla typer av våld, även som det som barn anar, hör eller bevittnar som är en typ av skadligt psykiskt våld och bristande omsorgsförmåga och skydd av barnet.
Rekommendation – Barn- och ungdomspsykiatrin
Uppmärksamma risk för våldsutsatthet i alla ärenden.
Ska du fråga barn direkt om våld?
Barn berättar sällan spontant om upplevelser av våld hemma. Det betyder inte att man rutinmässigt ska fråga varje barn om de är utsatta för våld. Om du överväger att fråga barnet direkt, behöver det göras utifrån en bedömning om det är lämpligt utifrån risker, barnets ålder och mognad.
Rutiner ska finnas
Vårdgivaren ansvarar för att fastställa rutiner för när och hur personalen ska ställa frågor om våld för att kunna upptäcka våldsutsatta och barn som bevittnat våld, hur anmälningsskyldigheten ska fullgöras och hur barns behov av information råd och stöd ska beaktas. Det står i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relation.
Föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relation (Socialstyrelsen)