Att åldras och bli äldre innebär både sociala och hälsomässiga förändringar. Flera faktorer som samvarierar med psykisk ohälsa tycks öka med stigande ålder, till exempel fler fysiska hälsoproblem, försämrad funktionsförmåga, förlust av närstående och försämrat socialt nätverk.
Många gånger ses symtom på psykisk ohälsa som en del av åldrandet och uppmärksammas varken av den äldre personen själv, av anhöriga eller av sjukvårds- och omsorgspersonal. Utmaningen för det förebyggande arbetet ligger i att identifiera äldre personer som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa, och att skapa förutsättningar för att motverka negativa konsekvenser av sociala förändringar och försämrad hälsa och funktionsförmåga.
Grupper av äldre personer som löper större risk att få försämrad psykisk hälsa är äldre kvinnor, ensamboende och ogifta äldre, äldre med låg socioekonomisk position, äldre som bor i särskilt boende, äldre som är mer socialt isolerade och äldre med fysisk ohälsa och funktionsnedsättningar.
Det finns en del svårigheter i att identifiera psykiska hälsobesvär hos äldre personer. Det beror bland annat på att symtomen vid psykisk ohälsa hos äldre oftare är fysiska besvär, som till exempel viktnedgång, trötthet och sömnbesvär.
Depression och ångest
Depression tillhör det vanligaste psykiatiska tillståndet hos äldre personer. Andelen äldre personer med depression bedöms vara så omfattande att man kan tala om det som ett folkhälsoproblem.
Symtomen vid depression skiljer sig mellan yngre och äldre personer. Depressioner hos äldre personer visar ofta ett långdraget förlopp och symtomen är mindre tydliga. En depression i hög ålder präglas ofta av hopplöshetskänsla, ångest eller oro. Många äldre personer med depression har även sömnproblem. Det är vanligt att äldre personer söker vård för kroppsliga besvär istället för psykiska symtom. Det finns även samband mellan depression och demenssjukdom.
Orsakerna bakom depressioner hos äldre personer är både biologiska och psykosociala. De biologiska orsakerna är kopplade till åldrandet och förändringar i hjärnan. De psykosociala orsakerna handlar om att äldre personer av naturliga skäl blir utsatta för olika stressande faktorer som förlust av partner, försvagad kropp, svåra sjukdomar, ny social identitet och existentiell ångest.
Ångest är ofta både vanligt och långvarigt och förekommer många gånger tillsammans med depression. Ångest är också vanligt vid en begynnande demenssjukdom.
Självmordsrisken är betydande vid depression hos äldre personer, framför allt hos äldre män.
Depression och ångest kan behandlas med psykologisk behandling och/eller läkemedel.
Behandling av depression hos äldre, hos Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Fysisk träning kan minska depression bland äldre, hos Folkhälsomyndigheten
Att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer
Några av de viktigaste sakerna för ett hälsosamt åldrande är:
- fysisk aktivitet – att röra sig utifrån sin egen förmåga spelar stor roll både för att hålla igång kroppen och hjärnan. Du sover bättre och risken för flera sjukdomar och psykiatriska tillstånd minskar om du rör på dig.
- bra matvanor – att äta god och näringsrik mat, och kanske äta tillsammans med andra, är bra både för den psykiska och den fysiska hälsan.
- social gemenskap, delaktighet och meningsfullhet – att ha regelbunden kontakt med andra människor, träffa släkt och vänner och att känna sig behövd – är alla skyddsfaktorer för den psykiska hälsan.
Vägledning för att förhindra ofrivillig ensamhet bland äldre personer – Socialstyrelsen (pdf)
Våga tala om psykisk ohälsa!
Psykisk ohälsa hos äldre personer är vanligt. Men det är inte en del av det naturliga åldrandet. Fem myndigheter tillsammans med patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom området psykisk hälsa har tagit fram en broschyr och två filmer som riktar sig till äldre personer och närstående. Broschyren kan delas ut på till exempel vårdcentraler, hälsocentraler och äldremottagningar och kan med fördel kompletteras med uppgifter om lokala kontakter. Filmerna kan användas för väntrumsteve eller i sociala medier.
Broschyren och filmerna Våga tala om psykisk ohälsa! samlat på Kunskapsguiden
Om äldre personer och psykisk hälsa hos Folkhälsomyndigheten
Filmer hos NSPH och Hjärnkoll
Psykisk ohälsa har ingen ålder!
En halvdagskonferens om äldres psykiska hälsa. Ta del av aktuell kunskap inom området, inspirerande exempel och konkreta verktyg för att kunna arbeta vidare.
Två generationer pratar om psykisk ohälsa
Samtalsserien “Två generationer pratar om psykisk ohälsa” består av tre korta filmer där tre unga vuxna och tre äldre pratar om sina erfarenheter av att leva med psykisk ohälsa.