Verksamheterna kan tillsammans ge en helhetsbild av barnets situation. I det praktiska arbetet kan det behövas arbetssätt som underlättar samverkan kring det enskilda barnet.
Att dela information om barn och unga i brottsförebyggande syfte kan handla om mer allmän information som inte omfattas av sekretess, till exempel lägesbilder, men det kan också röra sig om uppgifter om enskilda barn och unga som omfattas av sekretess.
Stödmaterial för att dela information mellan socialtjänst, skola och polis
För att barn och föräldrar ska få rätt stöd i ett tidigt skede krävs en snabbfotad och effektiv samverkan kring det enskilda barnet. En framgångsfaktor för att lyckas är att det finns tillit och vilja i samverkansgruppen. Då är det viktigt med arbetssätt som underlättar det gemensamma arbetet med barn och deras föräldrar.
Som stöd i det praktiska arbetet har Socialstyrelsen, Skolverket och Polismyndigheten tagit fram material för att inspirera och stödja samverkan.
Materialet består av:
- Filmer med olika scenarier
- Reflektionsmaterial
- Frågor och svar om lagar och regler om att dela information.
Materialet kan användas i exempelvis en samverkansgrupp mellan socialtjänst, skola och polis, eller en arbetsgrupp i den enskilda verksamheten. Gruppen kan utifrån lokala förutsättningar diskutera och reflektera kring egna erfarenheter och arbetssätt.
Filmer om situationer där socialtjänst, skola och polis behöver dela information om ett barn
Filmerna nedan kan inspirera till att utveckla arbetssätt kring samverkan mellan socialtjänst, skola och polis. De utgår ifrån tre olika scenarion där tre kommuner delar sina erfarenheter och tankar kring hur verksamheterna kan bidra med sin kompetens och sin bild av barnets situation.
Scenario 1: Ett barn visar förändrat beteende i skolan
Hur kan samverkan mellan skola, socialtjänst och polis se ut?
Scenario 2: Några ungdomar har varit inblandade i slagsmål på fritiden
Hur kan samverkan mellan skola, socialtjänst och polis se ut?
Scenario 3: Ett barn har börjat röra sig i kriminella kretsar
Hur kan samverkan mellan skola, socialtjänst och polis se ut?
Reflektionsmaterial till filmerna
Se filmerna och diskutera frågorna på arbetsplatsen och i samverkansgrupper med både socialtjänst, skola och polis.
Frågor och svar om bestämmelser kopplat till att dela information (pdf)
Socialtjänstens möjligheter att lämna uppgifter till polisen enligt sekretesslagstiftningen
Lagen gör det möjligt för socialtjänsten att lämna uppgifter till polisen även om uppgifterna är skyddade av sekretess.
Det finns en bestämmelse som gör det möjligt att lämna uppgifter som är skyddade av sekretess i de fall socialtjänsten misstänker brottslig verksamhet. Nedan beskrivs även några andra situationer där det är möjligt att bryta sekretessen och lämna uppgifter till polisen.
Om samtycke finns kan uppgifter lämnas ut
Det är viktigt att socialtjänsten först undersöker möjligheten att få samtycke från personen uppgifterna gäller.
Om uppgifterna gäller barn kan vårdnadshavare behöva samtycka till att uppgifterna lämnas ut. Socialtjänsten kan behöva förklara varför uppgifterna ska lämnas till polisen, så att det blir lättare för personen att ta ställning till om hen samtycker eller inte.
Möjlighet att lämna ut uppgifter för att förebygga brott – trots att samtycke inte finns
Socialtjänsten har möjlighet att lämna uppgifter till polisen eller säkerhetspolisen om enskilda barn och unga under 21 år, utan samtycke, om det är i ett brottsförebyggande syfte. Detta framgår av 10 kap. 18 a § offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Det kan också handla om uppgifter om andra personer med koppling till barnet eller den unge. Uppgifterna kan lämnas efter en begäran av polisen, men även när socialtjänsten själva anser att uppgifter kan lämnas.
Nedan beskriver vi de tre förutsättningarna som behöver vara uppfyllda för att socialtjänsten ska kunna lämna ut information om barn och unga enligt 10 kap. 18 a § OSL.
Följande frågeställningar kan vara till hjälp i bedömningen om uppgifter kan lämnas ut enligt 10 kap. 18 a § OSL:
- Vad är det för typ av uppgifter som är relevanta att lämna ut?
- Kan uppgiften bidra till att barnet eller den unge inte hamnar i brottslig verksamhet?
- Hur ser situationen för barnet eller den unge ut just nu?
- Vad kan det få för konsekvenser för barnet eller den unge att uppgifterna lämnas ut?
- Kan det påverka planerade eller pågående insatser? Hur i sådana fall?
Film om sekretess och samverkan mellan socialtjänst och polis
Socialtjänsten och polisen behöver samverka med varandra för att förebygga att barn och unga begår brott. Det betyder att de också kan behöva dela information med varandra. I filmen berättar Malmö stad om hur socialtjänsten och polisen i kommunen samverkar och delar information med varandra utifrån sekretesslagstiftningen.
Här finns en syntolkad version av filmen
Reflektionsmaterial om socialtjänstens möjligheter att lämna uppgifter till polisen enligt sekretesslagstiftningen
Filmen och tillhörande reflektionsmaterial riktar sig till de inom socialtjänsten som möter barn och unga som begår brott eller riskerar att göra det. Se filmen och diskutera frågorna på din arbetsplats och i samverkansgrupper med både socialtjänst och polis.
Reflektionsfrågor för socialtjänst
Reflektionsfrågor för samverkansgrupper med både socialtjänst och polis
När någon håller på att begå ett brott eller redan har begått ett brott
Socialtjänsten kan i vissa fall också lämna uppgifter till polisen när de upptäcker någon som håller på att begå ett brott eller när de misstänker att någon har begått ett brott. Bestämmelser om detta finns bland annat i 10 kap. 20-23 § § OSL. De möjligheter vi beskriver i följande stycken utgår från dessa bestämmelser.