Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Barn och unga som begår brott. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
”Det har alltid funnits våld, alltså när det har funnits problem.”

Rapportens syfte är att bidra till fördjupad kunskap och förståelse för barns och ungas uppväxtvillkor och belysa de faktorer som kan leda till ökad risk för att de involveras och utnyttjas av kriminella nätverk.

Utgiven av: Barnombudsmannen
”Det har alltid funnits våld, alltså när det har funnits problem.”

Rapport som beskriver barns och ungas erfarenheter av olika former av våld under uppväxten. Undersöker eventuella samband mellan uppväxt- och levnadsförhållanden och risk för att nyttja våld senare i livet och involveras eller utnyttjas i kriminalitet.

Utgiven av: Barnombudsmannen
Barn och unga i kriminella nätverk

En studie som tittar på hur barn och unga kommer in i kriminella nätverk och vad som motiverar nyrekryteringen, vilka brott nätverkens barn och unga begår och varför, samt hur barn och unga styrs och avancerar inom nätverken. Men också vilka möjligheter barn och unga har att lämna kriminella nätverk.

Utgiven av: Brottsförebyggande rådet, Brå
Barn och unga som begår brott – Handbok för socialtjänsten(pdf)

Handboken Barn och unga som begår brott beskriver de regelverk som är aktuella i socialtjänstens arbete när barn och unga begår brott eller har ett normbrytande beteende. Till handboken hör även ett kunskapsstöd för risk- och skyddsbedömningar.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Bedöma risk och behov för barn och unga som begår brott eller har annat normbrytande beteende – Kunskapsstöd för socialtjänsten(pdf)

Kunskapsstöd som är tänkt att öka kunskapen om risk- och skyddsfaktorer för normbrytande och kriminellt beteende hos barn och unga. Det vänder sig i första hand till personal inom socialtjänsten som arbetar med att identifiera, utreda och bedöma risker och behov för barn och unga som tillhör målgruppen.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Brottsförebyggande arbete för barn och unga med funktionsnedsättning

Sammanställd kunskap om den ökade risken för barn och unga med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar att dras in i normbrytande beteende och kriminalitet.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD
Dödligt partnervåld mot unga

Våld mellan unga som har en parrelation är förbisett inom forskning och praktik. Jämställdhetsmyndigheten, Karolinska institutet och Mittuniversitetet har övergripande undersökt omfattningen och utvecklingen av det dödliga partnervåld i heterosexuella relationer mellan unga, baserat på samtliga lösta fall av dödligt partnervåld i Sverige mellan 1990 och 2017.

Utgiven av: Jämställdhetsmyndigheten
Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott – Kunskapsstöd med rekommendationer för socialtjänstens arbete med barn 6–17 år(pdf)

Kunskapsstöd med rekommendationer för socialtjänstens arbete med barn 6–17 år. Det finns en stor mängd forskning som bidrar med kunskap till socialtjänstens arbete med insatser för barn med normbrytande beteende. Detta kunskapsstöd bygger på en sammanställning av forskningsbaserad kunskap till stöd för socialtjänstens planering och val av psykosociala insatser till pojkar och flickor med hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Insatser i öppenvård för att förebygga ungdomars återfall i brott

Det går inte att säkert avgöra vilka metoder i öppenvård som ger bäst resultat för unga som begått brott. Det visar SBU:s systematiska forskningsöversikt av psykosociala insatser för att förebygga återfall i brott bland unga i åldern 12–17 år.

Utgiven av: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU
Misshandel bland ungdomar 15–17 år

Den här kortanalysen beskriver misshandel bland ungdomar genom att undersöka utvecklingen mellan 2000 och 2023, vad som kännetecknar dessa brott samt vilka ungdomar som begår misshandel, respektive vilka ungdomar som utsätts för det.

Utgiven av: Brottsförebyggande rådet, Brå

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!