Syftet med de fasta kontakterna är bland annat att skapa trygghet och kontinuitet.
Fast läkarkontakt i primärvården
Det är endast läkare i den offentligt regionfinansierade primärvården som kan utses till fast läkarkontakt. För andra professioner och läkare i andra verksamheter, till exempel på sjukhus, gäller att de kan utses till fast vårdkontakt. En läkare i primärvården som är fast läkarkontakt åt en patient kan också fungera som fast vårdkontakt åt samma patient.
Fast vårdkontakt
En fast vårdkontakt kan utses i all hälso- och sjukvårdsverksamhet och kan tillhöra många olika sorters professioner, beroende på patientens behov. Ett undantag finns: Patienter med ett livshotande tillstånd ska ha en legitimerad läkare som sin fasta vårdkontakt.
Fast omsorgskontakt i hemtjänsten
En fast omsorgskontakt är en person som har ett särskilt ansvar för den som har hemtjänst. Huvudregeln är att alla som har insatser från hemtjänsten ska erbjudas en fast omsorgskontakt. En fast omsorgskontakt ska vara undersköterska.
Läs mer om fast omsorgskontakt
Samordnad individuell planering, ett verktyg för de fasta kontakterna
Samordnad individuell plan (SIP) används när en person behöver insatser från både hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Läs mer om samordnad individuell plan (SIP)
Stödmaterial för ökad kunskap om fast vårdkontakt
Presentationsmaterial om fast vårdkontakt för medarbetare
Det här presentationsmaterialet ger en kortfattad översikt över vad som gäller för funktionen fast vårdkontakt och innehåller stöd för gemensam reflektion i grupp. Det är tänkt att visas för medarbetare vid planeringsmöten, arbetsplatsträffar och liknande.
Presentationsmaterial om fast vårdkontakt för beslutsfattare
Det här presentationsmaterialet innehåller mer information om hur en fast vårdkontakt kan utses och hur samverkan kan se ut. Dessutom finns en checklista som stöd för arbetet med fast vårdkontakt. Presentationsmaterialet är anpassat för beslutsfattare och chefer.