Den exakta ansvarsfördelningen mellan huvudmännen och vad som anses ingå i de olika nivåerna ser olika ut över landet. Utförare av rehabilitering kan vara både offentliga och privata vårdgivare. Arbetslivsinriktad rehabilitering har arbetsgivaren ett ansvar för.
Teamarbete, samverkan och samordning
Vissa patienter behöver insatser från ett multiprofessionellt team som kan bestå av läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut, dietist, fysioterapeut, logoped eller psykolog. Socialstyrelsen använder multiprofessionellt team som ett övergripande begrepp, som även kan inkludera ett multidisciplinärt perspektiv. I många fall kan primärvården erbjuda multiprofessionell teambedömning, i andra fall behöver primärvården samverka med enskilda professioner eller ett team i den specialiserade vården. Det är viktigt att deltagarna i teamet har ett nära samarbete med tydliga rutiner och kommunikationsvägar för informationsöverföring och konsultationer.
Se Socialstyrelsens termbank för definition av multiprofessionellt team
För patienter med komplexa vårdbehov som har behov av rehabiliteringsinsatser från flera vårdgivare blir samverkan och samordning extra viktigt. Det kan exempelvis vara personer som bor på särskilda boendeformer eller har insatser via hemsjukvård.
Utbildning i teambaserat arbetssätt, Socialstyrelsen
När det gäller barn kan det vara viktigt att även involvera skolan och elevhälsan, för att barnet ska klara undervisning, möjliggöra fysisk aktivitet och för att förbli aktiv i sitt sociala sammanhang.
En fast vårdkontakt underlättar för patienten att samordna de aktuella insatserna. Patienten har rätt till en fast vårdkontakt enligt patientlagen om hen begär det, eller om det är nödvändigt för att tillgodose behovet av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. Hänsyn behöver tas till att det kan finnas sekretessgränser för informationsutbyte i dessa sammanhang. Patientens medgivande behövs för att informationsöverföringen ska fungera.
Läs mer på Kunskapsguiden:
Temat Samordnad vård och omsorg
Temat Fast läkarkontakt och vårdkontakt
Socialtjänstens roll
Samverkan mellan olika professioner och med personal som möter personen är väsentligt för en god rehabilitering. Personal inom socialtjänsten är viktiga för att ge förutsättningar, så att personen kan vara så självständig som möjligt. Personal som möter personen ofta kan arbeta med ett rehabiliterande arbetssätt, läs mer på sidan Rehabiliterande arbetssätt vid omsorgsarbete i hemmet. Samverkan och exempel på arbetsmodeller, där socialtjänstens medarbetare är viktiga, beskrivs mer på sidan Rehabilitering i hemmet.
Läs mer på Kunskapsguiden:
Sidan Samordnad individuell plan (SIP)