Klassifikationer och koder för rehabilitering

Det är viktigt att kunna följa upp rehabilitering inom hälso- och sjukvården på ett systematiskt sätt, till exempel för att få bättre kunskap om effektiva rehabiliterande insatser vid olika tillstånd. För detta krävs bland annat korrekt kodning av hälsotillstånd och vårdåtgärder.

Alla som utför rehabiliterande insatser behöver samla data kring dem på ett strukturerat sätt, så att varje patientbesök bidrar till den samlade kunskapen. I primärvården är det till exempel viktigt att koda och dokumentera enhetligt. För ett gemensamt språk och för att underlätta kommunikationen mellan olika professioner, verksamheter och huvudmän används med fördel struktur och begrepp från WHO:s klassifikation: Internationell klassifikation av funktionstillstånd och hälsa (ICF).

Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa

Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) används för att beskriva patientens funktionstillstånd, sätta mål, bedöma behov och följa upp resultat. Det finns ett standardurval av ICF-koder för många hälsotillstånd och situationer.

Diagnoskoder (ICD‑10‑SE)

Kodning och klassificering av sjukdomar eller hälsoproblem enligt klassifikationen ICD‑10‑SE (diagnoskoder)

Åtgärdskoder (KVÅ)

Rehabiliterande åtgärder som har utförts inom hälso- och sjukvården kodas enligt Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ).

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter