Klassifikationer och koder för rehabilitering

För att öka vår kunskap om rehabiliterande åtgärder inom hälso- och sjukvården är det viktigt att systematiskt kunna följa upp de åtgärder som har utförts.

Alla som utför rehabiliterande åtgärder behöver därför strukturera informationen genom att dokumentera och koda åtgärderna enhetligt, så att varje patientbesök bidrar till den samlade kunskapen. Med korrekt kodning av hälsotillstånd och vårdåtgärder, och med korrekt beskrivning av funktionstillstånd i relation till hälsa, blir systematisk uppföljning möjlig. 

Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF)

För att beskriva ett  aktuellt funktionstillstånd med ett gemensamt språk, och för att underlätta kommunikationen mellan olika professioner, verksamheter och huvudmän används med fördel struktur och begrepp från Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF). ICF gör det möjligt att beskriva en persons funktionstillstånd och funktionshinder i relation till hälsa utifrån en biopsykosocial modell.

ICF kan även användas för att sätta mål, bedöma behov av åtgärder och följa upp resultat. Det finns standardurval (ICF Core Sets) av ICF-koder för ett antal hälsotillstånd och situationer.

Diagnoskoder (ICD‑10‑SE)

Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem (ICD-10-SE) används för att koda och klassificera sjukdomar eller andra hälsoproblem som är orsak till människors kontakter med hälso- och sjukvården.

Åtgärdskoder (KVÅ)

Patientinriktade åtgärder som har utförts inom hälso- och sjukvården kodas enligt Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ).

Åtgärdskoder för rehabiliteringsplan

Socialstyrelsen har tagit fram en kodningsanvisning med koder ur KVÅ som kan användas vid upprättning av en rehabiliteringsplan.

Åtgärdskoder för rehabiliteringsplan, Socialstyrelsen

Du hittar även mer information om användningen av KVÅ-koderna i anvisningarna nedan.

Anvisningar för koder gällande rehabiliteringsplan i Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) (pdf)

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!