I socialtjänstlagen, SoL, finns en bestämmelse om fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Alla som har insatser från hemtjänsten ska erbjudas en fast omsorgskontakt, om det inte anses vara uppenbart obehövligt.
Det är upp till socialnämnden att i riktlinjer, rutiner eller andra styrdokument beskriva hur arbetet med den fasta omsorgskontakten ska bedrivas i praktiken. Den som utför hemtjänst ska utforma den fasta omsorgskontaktens roll och arbetsuppgifter närmare, med vägledning av de mål och syften som anges i bestämmelsen och lokala riktlinjer.
Som stöd i arbetet med att planera och införa rollen fast omsorgskontakt har Socialstyrelsen tagit fram olika material.
Vad tycker du om vägledningsmaterialet? Svara på några frågor här!
Stöd för att planera och bedriva arbete med fast omsorgskontakt i hemtjänsten – vägledning
Socialstyrelsen har tagit fram ett vägledningsmaterial som syftar till att ge ett stöd till kommuner och verksamheter att planera och bedriva arbetet med fast omsorgskontakt, på ett sätt som gör att målen uppfylls. Förutsättningarna för den fasta omsorgskontaktens arbete skapas på både strategisk och operativ nivå.
Vägledningen beskriver de juridiska bestämmelserna och målen med fast omsorgskontakt, vad som menas med de olika målen och förutsättningar som underlättar att dessa mål uppfylls.
Presentationsmaterial
Det finns två powerpointpresentationer. En av dem är tänkt att vara ett stöd för dig som ska berätta om bestämmelsen Fast omsorgskontakt för personal som arbetar inom hemtjänsten.
Den andra powerpointpresentationen är tänkt att underlätta för förvaltningsledning att informera exempelvis utförare, kommunal hemsjukvård och nämnd om fast omsorgkontakt.
Reflektionsfrågor
Som ett komplement till annan information om fast omsorgskontakt finns reflektionsfrågor.
Reflektionsfrågor angående fast omsorgskontakt för personal i hemtjänst – Socialstyrelsen
Kortversion av filmen om fast omsorgskontakt på Vimeo 30 sekunder
Syntolkad version av filmen om att vara fast omsorgskontakt – Vimeo 4:34 minuter
Kortversion av filmen om att vara fast omsorgskontakt – Vimeo 23 sekunder
Exempel från tre verksamheter
Malmö – verktygslåda till omsorgskontakten
Malmö stad har tagit fram en rutin för arbetet som fast omsorgkontakt. Förvaltningen i Malmö stad beslutade om en rutin för arbetet med kontaktman i maj 2019. Rutinen uppdaterades i november 2022, utifrån bestämmelsen om fast omsorgskontakt. Syftet med rutinen är att beskriva vad arbetet med en fast omsorgskontakt i hemtjänsten innebär. Syftet är också att beskriva hemtjänstkoordinatorns uppdrag med att utse en fast omsorgskontakt.
Malmö – verktygslåda till omsorgskontakten (pdf)
Lund – garanti, uppdrag och avtal
Lund har arbetat med fast kontaktman i hemtjänsten under flera år. Det finns en rutin för arbetet som tydliggör aktiviteter som ska göras och ansvarsfördelning. Utgångspunkten är lagstiftning samt kommunens värdegrund och värdighetsgaranti. Rutinen vänder sig till utförare i kommunal regi. Den har uppdaterats efter att bestämmelsen om fast omsorgskontakt har trätt i kraft och termen kontaktman har ersatts av termen fast omsorgskontakt. Utförare i enskild regi ska ta fram en egen rutin.
Lund – garanti, uppdrag och avtal (pdf)
Umeå – kvalitetsdeklaration, avtal och dialog med privata utförare
Umeå har under många år arbetat med kontaktpersonal, på ett sätt som liknar arbetet med fast omsorgskontakt. Kommunen har tagit fram en rutin för arbetet som gäller för verksamheten i kommunal regi. Privata utförare tar fram egna rutiner, enligt ett krav som ställs i förfrågningsunderlag. Kommunens rutin uppdaterades något efter bestämmelsen om fast omsorgskontakt men är till stora delar samma som för arbetet med kontaktpersonal.
Umeå – kvalitetsdeklaration, avtal och dialog med privata utförare (pdf)
Frågor och svar om fast omsorgskontakt
Få svar på de vanligaste frågorna om fast omsorgskontakt i denna skrift från Sociasltyrelsen:
Frågor och svar om fast omsorgskontakt – Socialstyrelsen
Relaterade teman på Kunskapsguiden
Som fast omsorgskontakt finns det några saker som är bra att känna till. Några relevanta teman på Kunskapsguiden är: