Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete gör att arbetsgivaren kan styra verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Ledningssystemet gör att vårdskador och missförhållanden kan förebyggas.

Verksamheter som bedrivs enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är komplexa. Därför behövs ett ledningssystem för att systematiskt och fortlöpande kunna utveckla och säkra kvaliteten i verksamheterna.

Ledningssystemet är ett system för att fastställa principer för ledning av verksamheten. Ledningssystemet måste omfatta verksamhetens alla delar och arbetsgivaren ska med stöd av ledningssystemet:

  • planera
  • leda
  • kontrollera
  • följa upp
  • utvärdera
  • förbättra verksamheten.

Ledningssystemet gör det möjligt för arbetsgivaren att styra verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Ledningssystemet möjliggör ordning och reda i verksamheten så att händelser som kan leda till vårdskador, missförhållanden eller andra avvikelser kan förebyggas. En avvikelse är till exempel när verksamheten inte når upp till krav och mål i föreskrifter och beslut. En annan avvikelse är om personliga assistenter inte arbetar i enlighet med processerna och rutinerna som ingår i ledningssystemet.

Arbetsgivaren måste skapa förutsättningar för personliga assistenterna att delta i det systematiska förbättringsarbetet. Assistenternas erfarenheter avseende verksamhetens kvalitet kan ge värdefull information i arbetet med att säkra och vidareutveckla vården och omsorgen. På så sätt blir verksamheten en lärande organisation.

Personlig assistans där assistansanvändaren är egen arbetsgivare omfattas inte av kraven på ledningssystem.

Klagomål och synpunkter

Arbetsgivaren ska ta emot och utreda klagomål och synpunkter på verksamhetens kvalitet. Klagomål och synpunkter kan framföras av alla intressenter som exempelvis assistansanvändare, anhöriga och närstående, personliga assistenter, vårdgivare, myndigheter och föreningar. Det gäller att inte se på inkomna rapporter, klagomål och synpunkter som något negativt utan istället som en möjlighet för att utveckla verksamhetens kvalitet.

Rapporteringsskyldighet av vårdskador och missförhållanden

I lagstiftningen finns bestämmelser som reglerar skyldigheter att rapportera vårdskador och risker för vårdskador respektive missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden.

Systematiskt förbättringsarbete

För att säkerställa att ledningssystemet är ett stöd för assistansanvändaren krävs ett fortlöpande systematiskt förbättringsarbete. Eftersom kvaliteten ständigt ska utvecklas och säkras blir ett ledningssystem aldrig färdigt.

I förbättringsarbetet är det viktigt att göra förebyggande åtgärder som riskanalyser för att kunna förhindra att vårdskador, missförhållanden och andra avvikelser inträffar.

När en avvikelse identifieras ska den åtgärdas och processer och rutiner ska ses över så att verksamheten kan säkra att avvikelsen inte inträffar igen. Därigenom blir verksamheten en lärande organisation och verksamhetens kvalitet utvecklas och säkras.

Personalens kompetens och medverkan

Att personliga assistenterna har rätt kompetens är en förutsättning för att de ska kunna medverka i kvalitetsarbetet och ge god vård och omsorg. Utan rätt kompetens ges personliga assistenterna inte förutsättningar för att fullgöra sin rapporteringsskyldighet eller i övrigt delta i kvalitetsarbetet till exempel genom att lämna klagomål och synpunkter. För att arbetsgivaren ska kunna utveckla och säkra kvaliteten behöver denna därför planera för personalförsörjning och kompetensutveckling. Det är arbetsgivarens som är ansvarig för att säkerställa att personliga assistenterna arbetar i enlighet med fastställda processer och rutiner.

Tema om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete på Kunskapsguiden.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen. Senast granskad:

Källor:

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete – Handbok för tillämpningen av föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsen, 2011
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Socialstyrelsen; 2011.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Mejla till oss

Skicka ett mejl till nyhetsbrev.KG@socialstyrelsen.se och skriv att du vill bli tillagd som prenumerant.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter