Många situationer som uppstår och riskerar att leda fram till att tvångs- och begränsningsåtgärder används går att förebygga och undvika. Tvångs- och begränsningsåtgärder kan ofta ha sitt ursprung i situationer som personal upplever som svåra att förhålla sig till. Till exempel:
- Inom funktionshinderområdet brukar man tala om utmanande beteenden. Dit hör utåtagerande beteende, självskadebeteende och socialt problematiskt beteende.
- Inom demensvården burkar man tala om beteendemässiga och psykiska symtom vid demenssjukdom, BPSD. Det kan handla om skrik, vandring, vanföreställningar eller ångest.
Dessa beteenden och symtom är ofta uttryck för att något är fel. Att hantera den situation som uppstår på grund av beteendet eller symtomet löser möjligen situationerna men inte självklart det som är fel och som är orsaken till att situationerna uppkommer. Det är därför alltid viktigt att ställa sig frågan varför dessa beteenden eller symtom uppstår.
Systematiskt förebyggande arbete
På samma sätt som kvaliteten ska utvecklas på verksamhetsnivå, kan den också utvecklas på individnivå. Grundläggande är att arbeta personcentrerat och systematiskt för att kontinuerligt utveckla vården, stödet och omsorgen för den enskilda individen. Det handlar om att i stödet, vården och omsorg om den enskilda:
- planera bemötande, arbetssätt och insatser i samspel med den enskilda utifrån de individuella behov som finns
- vara uppmärksam på situationer som kan leda fram till att tvångs- och begränsningsåtgärder används
- analysera varför dessa situationer uppkommer i arbetet med den enskilda, överväga om de är ett problem och söka efter möjliga förebyggande åtgärder
- prova åtgärder i syfte att förebygga situationer och beteenden som kan riskera att leda till tvångs- och begränsningsåtgärder
- följa upp om de åtgärder som vidtagits leder fram till en förbättring.
Att förebygga tvångs- och begränsningsåtgärder är en process som kan ta lång tid. Om en åtgärd inte fungerar är det viktigt att inte ge upp, utan att söka efter nya lösningar, prova dessa och följa upp.
Planera och stödja kommunikationen på individnivå
Många personer med funktionsnedsättning likaväl som äldre med exempelvis nedsatt tal- och hörselförmåga eller en begynnande demenssjukdom har kommunikationssvårigheter. Men det fråntar dem inte rätten att kommunicera. En god vård, omsorg och stöd bygger på den enskildas delaktighet och självbestämmande. Att inte kunna förmedla sin vilja, berätta att något är fel eller att bli missförstådd kan skapa stor frustration. Därför är det viktigt att planera och stödja kommunikationen utifrån varje enskild individs förutsättningar.
Frågor och svar om tvångs- och skyddsåtgärder
Svar på vanliga frågor om tvångs- och begränsningsåtgärder.
Diskussionsmaterial om tvångs- och begränsningsåtgärder hos Socialstyrelsen (pdf)
Diskussionsmaterial om tvångs- och begränsningsåtgärder – med talmanus, hos Socialstyrelsen
Nollvision – för en demensvård utan tvång och begränsningar
En handbok från Svenskt Demenscentrum. Den vänder sig till yrkesverksamma inom vård och omsorg och är tänkt att både inspirera och ge verktyg för att utveckla det personcentrerade arbetssättet.
Webbutbildningen Nollvision
En webbutbildning från Svenskt Demenscentrum. Syftet med webbutbildningen är att inspirera och visa hur man kan arbeta för en nollvision – en demensvård utan tvingande åtgärder.
Stödja den enskildes vilja
Den enskildes vilja ska vara vägledande för de insatser omsorgen ger. Många personer med behov av omsorg har nedsatt beslutsförmåga och behöver stöd för att uttrycka sin vilja. Därför behöver omsorgen ge detta stöd. Kunskapsguidens teman Stödja äldre personers vilja och Stödja vuxna personers vilja är metodstöd som ger råd om hur du kan stödja personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja.
Stödja äldre personers vilja, tema på Kunskapsguiden
Stödja vuxna personers vilja, tema på Kunskapsguiden
Att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet
Ett kunskapsstöd med rekommendationer för chefer, verksamhetsansvariga och personal. Kunskapsstödet ger rekommendationer om arbets- och förhållningssätt som kan förebygga och minska utmanande beteende hos vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Utmanande beteende kan till exempel vara utåtagerande eller självskadande.
Svenska BPSD-registret
Svenska BPSD-registret är ett nationellt kvalitetsregister för Beteendemässiga och Psykiska Symptom vid Demens. Registret syftar till att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom och att uppnå ett likvärdigt omhändertagande av denna patientkategori över hela landet.