Barn i organiserad brottslighet

Alla barn har rätt till skydd från alla former av våld och utnyttjande. Hela samhället behöver bli bättre på att upptäcka barn och unga på väg in i organiserad brottslighet i ett tidigare skede, och ge stöd åt de som vill sluta begå brott.

Det är ett förhållandevis nytt fenomen att barn i yngre åldrar är inblandade i kriminella nätverk. Det är en allvarlig utveckling där barnen utnyttjas bland annat för att hantera narkotika och vapen samt för att begå våldsbrott. Myndigheter och andra använder olika begrepp som ”gängkriminalitet”, ”kriminella miljöer”, ”kriminella nätverk” och ”organiserad brottslighet” synonymt för att beskriva brottslighet som innebär någon typ av samverkan inom en struktur. Organiserad brottslighet kan ses som ett paraplybegrepp där exempelvis den så kallade ”gängkriminaliteten” eller ”kriminella nätverk” ingår. 

Det är viktigt att komma ihåg att barn och unga i gängkriminalitet ofta är både offer och förövare på samma gång, och att socialtjänstens roll är att ge behandling och insatser.

Insatser för barn i organiserad brottslighet

Forskning visar att det är likartade risk- och skyddsfaktorer som påverkar ett barns inträde i organiserad brottslighet som vid annan kriminalitet. Det gör att liknande metoder kan användas. Socialstyrelsens bedömning är därför är att RBM-modellen (risk, behov, mottaglighet) med användandet av standardiserade risk- och behovsbedömningsmetoder och de rekommenderade insatserna för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott även inkluderar denna utsatta målgrupp.

Läs mer:

Insatser till barn med hög risk för fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott

Risk- och skyddsfaktorer för normbrytande beteende

Samverkansstrukturen Bob – ett myndighetsgemensamt arbete mot barn i organiserad brottslighet

För att motverka att barn och unga rekryteras till organiserad brottslighet arbetar åtta myndigheter tillsammans sedan slutet av 2023 för att skapa en gemensam samverkansstruktur. Strukturen är förkortad Bob som står för barn och unga i organiserad brottslighet.

Arbetet drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd (Bob-råd). De sistnämnda är utformade efter Polismyndighetens lokalpolisområden.

Socialstyrelsen bidrar i arbete med Bob genom att sprida kunskap och ge stöd för implementering till socialtjänsterna om effektiva och anpassade insatser till barn och unga som har påtaglig risk att dras in i organiserad brottslighet. I arbetet med Bob arbetar också Socialstyrelsen för en förbättrad samverkan mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten.

Bob-strukturen ska effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i organiserad brottslighet genom att:

  • Förstärka och komplettera fungerande samverkansarbete som redan görs och möjliggöra att goda exempel och metoder sprids
  • utgå från individens eller målgruppens behov och säkerställa effektiva åtgärder
  • identifiera nya arbetssätt med målgruppen
  • länka samman arbetet med målgruppen på nationell, regional och lokal nivå.

Förutom Socialstyrelsen ingår Polismyndigheten, Statens institutionsstyrelse, Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och länsstyrelserna i arbetet.

Målgruppsdefinitionen som de samverkande myndigheterna i Bob har enats om är brottsaktiva barn (individer upp till 17 år) och unga (individer från 18 upp till 21 år) som antingen redan är etablerade eller har en påtaglig risk att vara på väg in i den organiserade brottsligheten.

Barn som avhoppare

Definitionen av en avhoppare är en individ som valt att lämna organiserad brottslighet och som bedöms vara i behov av samhällets stöd och skydd för att fullfölja detta. Barn och unga som vill lämna organiserad brottslighet kan vara avhoppare och behöva stöd och skydd.

Socialtjänstens arbete med barn och unga som vill lämna organiserad brottslighet styrs av samma bestämmelser i socialtjänstlagen och LVU som socialtjänstens arbete med barn och unga generellt.

Vissa aspekter kan dock särskilja dessa ärenden. Det gäller till exempel vikten av en nära samverkan med polisen på grund av den hotbild som kan finnas mot barnet.

Socialstyrelsen har tagit fram ett skriftligt informationsmaterial till socialtjänsten för att underlätta arbetet med avhoppare.

Läs mer:

Att arbeta med barn som avhoppare

Rekrytering av barn

På Brottsförebyggande rådet BRÅs hemsida finns en film om rekrytering av barn och unga till organiserad brottslighet. Filmen är uppdelad i tre delar: inträde och villkor, brotten samt utträde. Till varje del finns förslag på diskussionsfrågor.

Rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk  —  BRÅ

 

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!