Det stöd som gavs under året till ett 70-tal kommuner, är nu tillgängligt här. Stödet består av fyra delar som kan användas på olika sätt och i olika ordning utifrån behov.
Kunskapsstödet Insatser för att motverka normbrytande beteende
Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott — Socialstyrelsen
Målgrupp för detta material är socialsekreterare, samordnare, verksamhetsutvecklare och verksamhetsnära chefer för både myndighetsutövning och utförare.
Presentation av kunskapsstödet
Filmad övergripande presentation av kunskapsstödet och rekommendationerna.
Föreläsning om kunskapsstödet Insatser för att motverka normbrytande beteende (ppt)
Workshop om kunskapsstödet
Här finns ett förslag på upplägg och genomförande av workshop med personal som tagit del av inspelningen Presentation av kunskapsstödet. Workshopen kan antingen genomföras lokalt eller regionalt. Syftet med workshopen är att deltagarna tillsammans ska landa i vad kommunen redan gör på området och vad man ser behov av och möjlighet till att göra framöver. Workshopen beräknas ta omkring 1-1,5 timme.
Stödmaterial för workshop om kunskapsstödet (pdf)
Risk, behov och mottaglighet (RBM)
Principerna om risk, behov och mottaglighet (RBM) är en forskningsbaserad modell för bedömning och behandling av normbrytande/kriminellt beteende. Socialstyrelsens kunskapsstöd inklusive de insatser som rekommenderas har sin grund i denna modell.
Målgrupp för detta material är arbetsledande chefer, verksamhetsutvecklare, metodstödjare eller motsvarande, socialsekreterare och behandlare inom öppenvården.
Föreläsning Risk, behov och mottaglighet (RBM)
I denna inspelning beskrivs RBM-modellen och hur den kan tillämpas i socialtjänstens arbete med barn och unga. Förhoppningen är att föreläsningen ska öka deltagarnas förståelse av vad som behöver utvecklas i den egna verksamheten för att kunskapsstödet ska kunna implementeras lokalt.
Föreläsare: Henrik Andershed, Örebro universitet. Therese Åström, Socialstyrelsen.
Presentationsmaterial - Föreläsning om Risk, behov och mottaglighet (RBM)
Workshop om risk, behov och mottaglighet (RBM)
Här finns ett förslag på upplägg och genomförande av workshop med personal som tagit del av inspelningen Föreläsning om Risk, Behov och Mottaglighet (RBM) ovan. Workshopen kan antingen genomföras lokalt eller regionalt. Syftet med workshopen är att gemensamt inventera nuvarande arbete lokalt och/eller regionalt samt att identifiera och dokumentera utvecklingsbehov. Workshopen beräknas ta omkring 1-1,5 timme.
Stödmaterial för workshop om risk, behov och mottaglighet (RBM)
Introduktion till avtalssamverkan
För flera kommuner kan det finnas utmaningar kring möjligheterna att kunna erbjuda en eller flera av de rekommenderade insatserna i metodstödet. Ett alternativ till att köpa in insatser är att ingå ett avtal om samverkan med andra kommuner. Mot denna bakgrund ges föreläsning på ca 45 minuter i syfte att ge en introduktion till vad avtalssamverkan är, hur det kan vara hjälpsamt i relation till de rekommenderade insatserna samt förutsättningar för avtalssamverkan.
Målgrupp för detta material är samordnare, verksamhetsutvecklare och verksamhetsnära chefer både för myndighetsutövning och utförare.
Föreläsare: Åsa Furén-Thulin, SKR. Helena Linde, SKR.
I en särskild rapport och metodguide finns exempel som är knutna till samverkan.
Avtalssanverkan inom socialtjänsten — SKR
Konferens om implementering av kunskapsstödet
Här kan du se en filmad konferens från 24 september 2024 med föreläsningar, lärande exempel och stöd för implementering av kunskapsstödet Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott.
Konferensen innehåller:
- Presentation av kunskapsstödet Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott
- Presentation av modellen Risk, Behov och Mottaglighet (RBM)
- Föreläsning om hur avtalssamverkan mellan kommuner kan vara hjälpsamt
- Exempel från (Ronneby kommun, Västerås stad och Göteborgs stad) om deras arbete för att implementera kunskapsstödet
Föreläsare: Thomas Jonsland, Socialstyrelsen. Therese Åström, Socialstyrelsen. Andreas Dahl, SKR. Tanja Mattson, Bengtsfors och Melleruds kommun. Jenny Tapper, Ronneby kommun. Else-Mari Emilsson, Ronneby kommun. Arvid Larsson, Göteborgs stad. Anne Grundell, Västerås stad. Iman El Awad, Västerås stad.