Alternativ och kompletterande kommunikation

Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, stödjer kommunikation mellan människor. Det hjälper personer med kommunikationssvårigheter att förstå andra och att uttrycka sig.

Att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet – alla kan inte tala, men alla kan kommunicera på något sätt. För att en person ska kunna uttrycka sig och förstå så bra som möjligt behövs en kommunikativ miljö, där omgivningen anpassar sig efter behoven och stimulerar samspel och kommunikation. Som personlig assistent ansvarar du för att underlätta och stödja assistansanvändaren i hens kommunikation.

Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, är ett samlingsnamn för olika metoder som hjälper personer med kommunikationssvårigheter att förstå andra och att uttrycka sig. AKK hindrar inte utveckling av tal. Tvärtom ökar möjligheten för att någon ska lära sig tala när man får möjlighet att kommunicera. Därför är det viktigt att barn som behöver stöd för att utveckla sin kommunikation får tillgång till AKK tidigt. Det finns inte heller någon övre åldersgräns då det är för sent att starta.

Vanliga former av AKK

Vanliga former av AKK är tecken som stöd, bilder, symboler, konkreta föremål, talande hjälpmedel och datorer. Området omfattar många olika sorters kommunikation. Manuell och kroppsnära kommunikation sker utan att några hjälpmedel behövs. Naturliga reaktioner och kroppsrörelser som ljud, mimik, signaler och gester används och tolkas. I den manuella kommunikationen ingår även tecken som AKK, även kallat TAKK, där tecken och tal används parallellt. Annan kommunikation är beroende av hjälpmedel i form av bild- eller symbolsystem eller teknik. Komplexiteten kan variera från att en person har ett fåtal bilder eller föremål med en bestämd betydelse till avancerade symbolsystem som Bliss som ger möjlighet att uttrycka sig i fullständiga meningar.

Tema om Alternativ och kompletterande kommunikation

Läs mer om Alternativ och kompletterande kommunikation, AKK, på Kunskapsguiden.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.