Dokumentation och kvalitet

Att dokumentera genomförandet av den personliga assistansen bidrar till att den kan förbättras och utvecklas. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete gör att arbetsgivaren kan styra verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt.

För att den personliga assistansen ska kunna förbättras och utvecklas behöver genomförandet av insatsen dokumenteras av de personliga assistenterna. Det möjliggör en systematisk uppföljning av insatsen som kan användas för att säkra kvaliteten.

Dokumentationen är viktig för att assistansanvändaren ska kunna ta del av vad som skett under genomförandet av insatsen, men också för att personalen ska veta vad som behöver göras och hur det ska göras på bästa sätt för individen. Det kan även förenkla för nya assistenter att genomförandet av insatsen finns dokumenterad. På så sätt kan de ge assistansanvändaren en större kontinuitet i insatsen.

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete gör att arbetsgivaren kan styra verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt. Ledningssystemet gör att vårdskador och missförhållanden kan förebyggas.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:
Källor:
Socialstyrelsen. 2021

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Så behandlar Socialstyrelsen dina personuppgifter