Orosanmälan om barn som far illa

Om du i ditt arbete som personlig assistent misstänker att ett barn far illa är du i vissa fall skyldig att anmäla det till socialtjänsten. Här kan du läsa om vilka regler som gäller och hur du ska agera om du misstänker att ett barn far illa.

I Sverige har alla ett ansvar för att uppmärksamma barn som far illa. Vissa har en skyldighet att anmäla till socialnämnden, för andra är det en rekommendation.

Myndigheter och anställda hos myndigheter vars verksamhet berör barn och unga och andra myndigheter inom bland annat hälso- och sjukvården och socialtjänsten är enligt socialtjänstlagen skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Även de som är anställda eller verksamma inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och fullgör uppgifter som berör barn och unga har denna skyldighet.

Anmälningsskyldigheten i korthet

Du som är personlig assistent är i vissa fall anmälningsskyldig. Det innebär att du genast ska anmäla till socialtjänsten om du i din yrkesroll misstänker eller får kännedom om att ett barn far illa. Du är också skyldig att lämna de uppgifter som kan vara av betydelse för socialtjänstens utredning. Att anmäla sin oro för ett barn är ett sätt att ta ansvar för barnet och uppmärksamma socialtjänsten på situationen. Som anmälare behöver du inte vara säker på att barnet far illa, det räcker att du misstänker det. Det är socialtjänsten som ska utreda barnets situation och bedöma om barnet behöver det skydd eller stöd som de förfogar över.

När du står inför att göra en anmälan kan säkert många tankar dyka upp. Det är lätt att bli osäker på om det är rätt sak att göra. Försök tänka att du anmäler för barnets skull. Du kan också diskutera med din chef eller kollega. Om du inte vet om situationen är sådan att en anmälan ska göras kan du kontakta socialtjänsten och beskriva situationen. Socialtjänsten kan också ge dig råd om vad du bör och inte bör säga till barnet och familjen. Om du inte vill att samtalet ska hanteras som en anmälan ska du inte berätta vilket barn det handlar om. Men då har socialtjänsten inte heller förutsättningar att agera. Ett samtal ersätter alltså inte en anmälan. Om du misstänker att ett barn har utsatts för ett brott är det viktigt att din verksamhet också överväger att göra en polisanmälan.

Så gör du anmälan

Anmälan ska göras till socialtjänsten i den kommun eller stadsdel där barnet bor. Om du inte vet var barnet bor kan socialtjänsten där barnet vistas guida dig rätt. Det finns inga krav på hur din anmälan ska utformas, men du bör göra den skriftligt. I brådskande fall kan du göra anmälan muntligt och bekräfta den skriftligt i efterhand. Socialtjänstens verksamhet styrs av stark sekretess och de måste alltid bedöma om de kan lämna ut information om en person eller inte. Du kan normalt få veta att din anmälan har tagits emot och av vem. Normalt kan du också få reda på om socialtjänsten har eller inte har inlett en utredning, eller om en utredning redan pågår. Om socialtjänsten bedömer att det är lämpligt utifrån barnets bästa kan de bjuda in dig till ett möte med de som anmälan berör. Du som är anmälningsskyldig har också uppgiftsskyldighet. Det innebär att du är skyldig att lämna alla uppgifter som kan vara av betydelse i socialtjänstens utredning av ett barns behov av skydd och stöd.

Handbok – Anmäla oro för barn (pdf)

Handboken är tänkt att öka kännedomen om lagstiftningen om anmälan om barn som far illa eller misstänks fara illa.

Faktagranskad av: Socialstyrelsen. Senast granskad:

Källor:

Anmäla oro för barn - Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare Socialstyrelsen, 2014

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.