Den som genomför MINI med en patient ska ha kompetens om diagnostik av psykiatriska tillstånd för att kunna använda och förstå genomförandet och resultatet av intervjun. Det är oftast läkare och psykologer, men kan ibland också vara andra yrkesgrupper.
När MINI används undersöks en screeningfråga för varje frågeområde. Vid bekräftande svar går man vidare och undersöker fler frågor på området, annars lämnas området. MINI bidrar därigenom till att klargöra vilka områden som är aktuella och inte. Underlaget som intervjun ger kan vara tillräckligt för att ställa diagnos. Ibland kan det behöva kompletteras med fler diagnostiska verktyg utöver MINI och den kliniska intervjun, det vill säga det samtal som läkaren eller psykologen har med patienten.
Rättigheter för användning av MINI version 7.0.1
MINI version 7.0.1 har reviderats och kompletterats med en modul om adhd. För att få använda denna version av MINI ska du först informera om din användning genom att skriva till Christer Allgulander. Observera att det inte är tillåtet att använda denna version utan att först informera om det. Det är heller inte tillåtet att publicera MINI version 7.0.1 för nedladdning utan tillstånd eller att digitalisera materialet.
Kontakta Christer Allgulander: christer.allgulander@neuro.uu.se
Här hittar du den aktuella versionen av MINI: MINI version 7.0.1
Utbildningsmaterial
Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial som handlar om hur MINI kan användas av läkare i primärvården. Utbildningsmaterialet kan vara intressant även för andra yrkesgrupper och verksamheter inom hälso- och sjukvården som vill lära sig mer om MINI.
Materialet kan användas i utbildning om MINI på arbetsplatsen. Det består av två filmer och ett seminarieunderlag.
Observera att utbildningsmaterialet togs fram tidigare än MINI version 7.0.1 och behandlar därför inte den tillagda modulen om adhd.
I film 1 berättar bland annat läkare och patienter om sina erfarenheter av MINI. Här lyfts styrkor och fördelar med MINI fram, men även utmaningar i att använda MINI i mötet med patienter.
I film 2 ges en instruktion till hur MINI kan användas i mötet med patienter.
En utbildning om MINI kan läggas upp så här:
- Deltagarna tar del av de två filmerna, var för sig eller i grupp. Det tar sammanlagt cirka 22 minuter.
- Deltagarna genomför seminarium 1, som också innehåller en övningsuppgift. Seminariet tar cirka 2 timmar.
- Varje deltagare genomför en MINI-intervju med 2–3 patienter.
- Deltagarna genomför seminarium 2. Seminariet tar cirka 1–1,5 timme.
Utbildningen kräver ingen lärare, men det kan vara bra om en deltagare tar på sig rollen att leda samtalet i seminarierna.
Seminarieunderlag om MINI
Seminarieunderlaget ger förslag på hur två seminarier om MINI kan läggas upp med utgångspunkt i bland annat de två filmerna. Skriv gärna ut seminarieunderlaget som dubbelsidig A4.