Lokala behov av kunskap

Partnerskapet har en modell för att identifiera områden där kommunerna upplever att det saknas kunskapsstöd, så att nationella aktörer kan ta fram nya eller anpassade kunskapsstöd på nationell nivå.

Partnerskapet har en nationell modell för att identifiera lokala behov av kunskap inom socialtjänsten och den kommunala hälso- och sjukvården. Det är ett arbetssätt som bidrar till behovsanpassad kunskapsutveckling och är tänkt att stödja att bästa tillgängliga kunskap används.

Syftet med modellen är att ringa in de områden där kommunerna upplever att det saknas kunskapsstöd, så att nationella aktörer kan ta fram nya eller anpassade kunskapsstöd på nationell nivå.

Målsättningen är att identifierade behov ska vara väl grundade i de utmaningar som socialtjänstens verksamheter har och som lokal och regional nivå inte själva kan omhänderta. Modellen är utvecklad för att på ett mer systematiskt och transparent sätt synliggöra verksamhetens behov av kunskapsstöd och skapar möjlighet till strukturerad dialog med nationella aktörer.

Funktionshindersområdet först ut

Funktionshinderområdet valdes ut 2022 och har genomgått modellens sju steg. Information om hur behoven har omhändertagits finns hos Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. En film som beskriver modellen och det arbete gjorts och som pågår.

Läs mer om modellen och se filmen – SKR

Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR 2024

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.