Utbilda och öva

Utbildning och övning är centralt i arbetet med att utveckla förmågan att hantera samhällsstörningar. Utbildningar kan genomföras på olika nivåer i organisationen och med olika syften.

Bilden föreställer en processkarta som beskriver att före en samhällsstörning behöver en organisation förbereda sig genom att utifrån lagar, förordningar, föreskrifter, överenskommelser och kommunövergripande planer, utarbeta och förankra interna planer och processer. Övning och utbildning är sätt att förankra och förfina dessa planer och processer. Under hanteringsfasen kan man arbeta med en särskild organisation samt lägesrapporter för att på ett effektivt sätt hantera händelsen. Efter händelsen är det viktig att utvärdera och lära. Dessa lärdomar behöver återföras inför planering och förberedelse för nästa samhällsstörning.

Bildtext: Process som illustrerar arbetet med för att förbereda, hantera och lära av en samhällsstörning.

Kommunen ansvarar för att förtroendevalda och anställd personal får den utbildning och övning som behövs för att de ska kunna lösa sina uppgifter vid extraordinära händelser i fredstid. Det är därför viktigt att kommunen har en plan för utbildning och övning av sin krisorganisation.

Vilken typ av utbildning som behövs eller vilka förmågor som behöver övas kan till exempel identifieras i Risk- och sårbarhetsanalyser (RSA). Vissa medarbetare kan behöva övergripande introduktion till organisationens krishanteringssystem. Det kan till exempel vara hur de ska agera om de upptäcker en händelse som kan utvecklas till en kris och hur de ska larma krisledningen.

På sidan Stöd för beredskapsarbete kan du läsa mer om risk- och sårbarhetsanalys.

Övning

Övningar är också ett bra sätt att identifiera vilka områden som behöver utvecklas eller vad som fungerar bra när det gäller förhållningssätt och arbetssätt. Det är viktigt att systematiskt ta tillvara på de erfarenheter och insikter övningar, men även verkliga händelser, ger så att de kan bidra till en ökad förmåga (se processbild ovan) Att genomföra en effektiv övning behöver inte vara komplicerat men det kräver en hel del planering.

MSB har tagit fram ett övningspaket, Öva enkelt! Det syftar till att man med minimala förberedelser och resursåtgång ska kunna planera och genomföra övningar i till exempel samverkan och ledning och hur man skapar lägesbilder. Materialet vänder sig till aktörer på lokal, regional och nationell nivå som kan komma att hantera en kris och som vill genomföra övningar för att vara bättre förberedda inför att en händelse drabbar dem. Öva enkelt innefattar även hur man framställer en lägesbild vid samhällsstörning.

Öva enkelt! Stödmaterial från MSB

"Öva enkelt!" är ett stöd som underlättar planering, genomförande och utvärdering av övningar, men med minimala resurser och förberedelser.

Hälso- och sjukvårdens roll i totalförsvaret

Socialstyrelsen har tagit fram ett utbildningsmaterial som handlar om hälso- och sjukvårdens roll i totalförsvaret. Materialet består av ett textmaterial och en film och kan användas av den som anordnar utbildningar om hälso- och sjukvårdens arbete med krisberedskap, katastrofmedicinsk förmåga och civilt försvar. Det kan också användas i självstudier.

Utbildningen riktar sig inte till medarbetar inom socialtjänsten, men det kan ändå vara av värde att använda inom socialtjänsten för att lära sig vad totalförsvaret är och hur samhället påverkas.

Utbildningsmaterialets fyra kapitel fokuserar på:

  1. Vad det innebär att hälso- och sjukvården är en del av Sveriges totalförsvar,
  2. vilket ansvar och uppdrag hälso- och sjukvården har inför och vid händelse av kris eller krig,
  3. vad hälso- och sjukvården behöver förbereda sig på och planera inför,
  4. hälso- och sjukvårdens arbete vid kris eller krig.

Utbildningsmaterial om hälso- och sjukvårdens roll i totalförsvaret – för medarbetare i kommuner och regioner, hos Socialstyrelsen (pdf)

Nationell utbildnings- och övningsplan för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar

Det är viktigt att redan då man tillträder en befattning få kännedom om de olika typer av särskilda händelser som kan drabba vårt samhälle, och de specifika krav det ställer på hälso- och sjukvården och dess personal.

Efter en omfattande skadehändelse, till exempel i samband med pågående väpnad konflikt eller under en pågående och utdragen pandemi, kommer personal som arbetar inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst att få en stor och viktig arbetsuppgift. Det gäller dels eftervård och rehabilitering av drabbade, dels hantering av ett stort vårdbehov med potentiellt mycket begränsade resurser. Enligt den nationella planen bör denna personal därför ha en särskild utbildning fokuserad på dessa områden.

I den nationella utbildnings- och övningsplanen finns kunskapsmål och färdighetsmål för bland annat:

  • Grundläggande katastrofmedicinsk utbildning för personal inom kommunal hälso- och sjukvård.
  • Introduktionsutbildning för hälso- och sjukvårdspersonal och icke hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Regelbunden utbildning och träning i befattning för personal inom kommunal hälso- och sjukvård.
  • Utbildning och träning i ledning och samverkan i den organisation man är verksam.

Nationella utbildnings- och övningsplaner för katastrofmedicinsk beredskap och civilt försvar (pdf), hos Socialstyrelsen.

Senast granskad:

Källor:

Kartläggning av den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap, delrapport. Socialstyrelsen, 2022
Långsiktig plan för den kommunala hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens beredskap, delredovisning Socialstyrelsen, 2022
Stärkt beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst – Slutredovisning Socialstyrelsen, 2023

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!