Äldre från nationella minoriteter har rätt till sin kulturella identitet och att få tala sitt språk. Vissa kommuner är skyldiga att erbjuda de äldre som begär det att få hela eller stora delar av servicen och omvårdnaden i äldreomsorgen av personal som talar finska, meänkieli och samiska. Det gäller i kommuner som är förvaltningsområden för minoritetsspråk. I övriga kommuner finns skyldigheten i lagstiftningen om det finns personal som kan det aktuella minoritetsspråket. När äldreomsorg ges på minoritetsspråk ska kommunen även beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet.
Finns din verksamhet i en kommun i ett förvaltningsområde för finska, meänkieli eller samiska? Då är det särskilt viktigt att uppmärksamma just det språket och just den nationella minoriteten. Här ger vi några förslag på insatser som kan betyda mycket för de äldre och deras anhöriga. Att endast göra det som föreslås här räcker inte för att verksamheten ska leva upp till minoritetslagen, men är ett steg i rätt riktning.
Lär er mer tillsammans
Lär er mer om de nationella minoriteterna och minoritetsspråken. Låt någon i personalen läsa in sig och berätta för de äldre och kollegorna om någon av de nationella minoriteterna. Kanske de äldre som tillhör någon av de nationella minoriteterna själva vill vara med och berätta? Det kan vara spännande att höra hur det var att växa upp under krigsåren i Finland eller hur man märkte renkalvar förr i tiden. De nationella minoriteternas kultur och historia är en del av den svenska kulturen och historien som vi alla är en del av.
De fem nationella minoriteterna är
De fem nationella minoritetsspråken är:
Läs mer:
Nationella minoriteter – Minoritet.se
Uppmärksamma högtidsdagar
Uppmärksamma de olika nationella minoriteternas högtidsdagar. Oavsett om din verksamhet är ett boende, en dagverksamhet eller hemtjänst, kan ni till exempel fira samernas ntionaldag den 6 februari, Sverigefinnarnas dag den 24 februari, internationella Romadagen 8 april, resandefolkets dag 29 september eller tornedalingarnas dag 15 juli. Det finns många högtider att uppmärksamma för den judiska minoriteten till exempel Rosh hashana under hösten och Chanukka senare på året. Prata gärna med brukarna i verksamheten om de känner till eller brukar fira någon av högtiderna
- Animationer om minoriteternas högtidsdagar
- Judar (med länk till årshjul och kalender)
- Romer
- Samiska nationaldagen
- Sverigefinnar
- Tornedalingar
Bjud på mat
Mat väcker minnen och är en källa till njutning. Om din verksamhet är en dagverksamhet eller ett särskilt boende, kan ni till exempel bjuda på karelska piroger, köttsoppa på renkött eller pherde paprike, en romsk rätt från Serbien. Hemtjänsten kan hjälpa till att hitta och handla maten, beställa på nätet eller från en restaurang. Kanske kan personalen och de boende laga någon enkel rätt tillsammans? Vid måltiden kan personalen inspirera till samtal om de känslor, tankar och minnen som maten väcker.
Recept och tips på mat:
Läs, lyssna på radio och musik och se på tv och film
Samla de äldre och möt personer från de nationella minoriteterna i intervjuer i tv- och radioprogram. Eller lär er mer om historiska händelser som är särskilt betydelsefulla för de nationella minoriteterna.
Ta reda på om någon eller några äldre vill lyssna på sitt eget nationella minoritetsspråk på radion. Det finns program på de nationella minoritetsspråken som vänder sig direkt till de nationella minoriteterna, till exempel nyheter på finska och Sameradion.
Låna böcker, talböcker, filmer och annat på ditt lokala bibliotek. Be bibliotekarien om tips. De kan även beställa hem sådant som inte finns inne. Kanske kan ni läsa högt eller se en film tillsammans? Sveriges radio, Sveriges television och Utbildningsradion har alla program för nationella minoriteter på minoritetsspråken och svenska.
Bjud in de äldre till en musikupplevelse. Kanske kan ni bjuda in musiker som spelar traditionell musik med koppling till de nationella minoriteterna? Eller gå på en konsert, pjäs eller annat evenemang tillsammans. Kontakta kultur- och fritidsförvaltningen i din kommun och be om tips på aktuella evenemang.
Samarbeta med andra
Många kommuner i förvaltningsområden har en samordnare för kommunens arbete med frågor som rör nationella minoritetsspråk och kultur. De kan ge tips och stöd kring frågor om nationella minoriteter. Samordnaren har överblick över vilket stöd som just den kommunen kan erbjuda till de nationella minoriteterna.
Samarbeta med kultur- och fritidsförvaltningen i din kommun. De kan ha aktiviteter som har koppling till en eller flera minoriteter. Och om de inte har det, kanske ni kan ordna något tillsammans?
Kontakta en förening för nationella minoriteter i din kommun. Fråga om de erbjuder stöd och aktiviteter som kan passa de äldre i din verksamhet. En del föreningar kan erbjuda besök av volontärer som talar samma språk som de äldre. Kanske vill de samarbeta om aktiviteter tillsammans med er?
Judar
- Judiska centralrådet
- Jiddischförbundet
Samer
- Sameföreningar i Sverige
- Samerådet
- Svenska samernas riksförbund
- Same Ätnam
Sverigefinnar
- Medlemsföreningar - Sverigefinska Riksförbundet (rskl.se)
- Sverigefinländarnas delegation (sverigefinne.se)
- Sverigefinska Pensionärer SFP - RSKL
Tornedalingar, kväner och lantalaiset
- Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR_T
- Meänmaa
Lär er ord på minoritetsspråket
Att mötas av personal som säger hej och tack på minoritetsspråket kan göra att de äldre känner sig mer sedda i verksamheten. Det räcker inte för att leva upp till kraven i minoritetslagstiftningen, men det visar att personalen är nyfiken på de äldres språk och gärna vill veta mer.
Lär dig ord och fraser på minoritetsspråken:
Finska
Språkrådets svensk-finska omsorgsordlista
Jiddisch
Meänkieli
Fras- och ordlista för äldreomsorgen på meänkieli
Romani chib
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (arli)
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (kale)
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (kelderasch)
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (lovari)
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (polskromani)
Språkrådets svensk–romska omsorgsordlista (resande romani)
Samiska
Skapa miljöer
Ibland behöver man möblera, måla och inreda rum på boenden och dagverksamheter. Välj då gärna föremål, konst, färger och möbler som har koppling till de nationella minoriteterna. Det kan till exempel handla om flaggor, böcker på minoritetsspråken, konst eller bruksföremål. Det går att få inspiration exempelvis i länkarna om minoriteterna högre upp på sidan. Även små förändringar kan göra att de äldre känner sig välkomna och leda till intressanta samtal om konst och kultur.