I tider av ekonomisk instabilitet riskerar ungdomar arbetslöshet i högre utsträckning än äldre. Även i tider med bättre förutsättningar på arbetsmarknaden har vissa grupper av unga större svårigheter än andra. De unga som Arbetsförmedlingen beskriver har högre risk för arbetslöshet är utrikes födda, unga utan gymnasieutbildning och unga med funktionsnedsättning.
Unga vuxna har inte bara en mer utsatt position på arbetsmarknaden, utan påverkas också mer negativt av arbetslöshet än äldre vuxna. Arbetslöshet har kopplingar till ohälsa hos samtliga åldersgrupper, framför allt minskat psykiskt välbefinnande. Studier visar att arbetslöshet i de tidiga vuxenåren har en mer varaktig negativ påverkan på hälsan än arbetslöshet för äldre vuxna.
Socialtjänstens arbete med arbetslösa ungdomar
Den vanligaste orsaken till att unga som har fyllt 18 år vänder sig till socialtjänsten är försörjningsproblem som oftast är kopplade till arbetslöshet.
Unga personer som varken studerar eller arbetar under övergångsfasen mellan ungdom och vuxenliv har en ökad risk för att hamna utanför arbetsmarknaden även på lång sikt. Förutom att få ekonomiskt stöd är det därför viktigt att de snabbt rustas för att kunna komma in på arbetsmarknaden eller påbörja studier. Planering i samverkan med Arbetsförmedlingen kan medverka till att den unga personen får relevanta insatser.
Ungdomar kan få insatser inom ramen för Arbetsförmedlingens verksamhet, genom kommunala arbetsmarknadsinsatser eller inom ramen för projekt. Skulle det inte vara möjligt med insatser inom ramen för Arbetsförmedlingens uppdrag kan de kommunala arbetsmarknadsinsatserna vara aktuella.
Arbetsförmedlingens arbete med ungdomar
Arbetsförmedlingen har huvudansvaret för insatser mot. Det är viktigt med samråd med Arbetsförmedlingen i samband med planering av insatser för unga arbetslösa.
Program och insatser för ungdomar
Ungdomar under 25 år anses riskera långtidsarbetslöshet om Arbetsförmedlingen bedömer att de kan komma att bli arbetslösa i sex sammanhängande månader eller mer. Det innebär att ungdomar som har fyllt 18 år och bedöms riskera långtidsarbetslöshet kan beviljas program och insatser med stöd i förordning (2000:634) om arbetsmarknadspolitiska program. De insatser och program som kan vara möjliga att anvisa är till exempel förberedande insatser, arbetslivsinriktad rehabilitering, validering, utbildning, arbetspraktik eller upphandlade tjänster.
Jobbgarantin för ungdomar
Jobbgarantin för ungdomar är ett program som består av individuellt utformade aktiviteter och stöd, kombinerade med att den unge aktivt söker jobb. För att anvisas till jobbgarantin för ungdomarska en arbetssökande ha fyllt 16 men inte 25 år. Programmet syftar till att att erbjuda ungdomar särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser på ett tidigt stadium för att de så snabbt som möjligt ska få arbete eller påbörja eller återgå till en utbildning.
Aktiviteterna ska i normalfallet omfatta heltidsaktiviteter. Aktiviteter som kan erbjudas är till exempel:
- arbetspraktik
- arbetsträning
- arbetsmarknadsutbildning, studiemotiverande folkhögskolekurs eller sfi
- matchningstjänster
- stöd och rådgivning om du funderar på att starta eget företag.
Jobbgarantin för ungdomar – Arbetsförmedlingen
Utvecklingsersättning
Den som är under 25 år och inte uppfyller villkoren för a-kassa kan få utvecklingsersättning som är skattefri.
Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning – Arbetsförmedlingen