Vistelse i skyddat boende kan påverka rätten till vissa socialförsäkringsförmåner. Socialtjänsten bör upplysa om att den som har beviljats skyddat boende behöver kontakta Försäkringskassan.
Information till dig i socialstjänsten som arbetar med våld i nära relationer och skyddat boende
Denna sida riktar sig främst till personal inom socialtjänsten som arbetar med våld i nära relationer och skyddat boende. Den tar upp olika bidrag och ersättningar.
Det kan finnas fler ersättningar som påverkas än de som räknas upp.
Vad är skyddat boende?
Skyddat boende är en tillfällig insats som socialtjänsten kan bevilja den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp. Skyddat boende underlättar övergången till ett självständigt, tryggt liv med stadigvarande boende.
Barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende bedöms och beviljas insatsen individuellt, och socialnämnden ska se till att barnet får det stöd och hjälp som barnet behöver.
Informera den som beviljats skyddat boende om skyldigheten att anmäla ändrade förhållanden till Försäkringskassan
Vistelse i skyddat boende kan påverka rätten till vissa socialförsäkringsförmåner.
Den som har ansökt om eller får socialförsäkringsförmåner från Försäkringskassan är skyldig att anmäla ändrade förhållanden, till exempel förändrad boendesituation eller förändringar i vård av barn.
Informera den som beviljas skyddat boende
- Berätta om att rätten till olika ersättningar kan påverkas i och med beviljandet av skyddat boende.
- Informera också om att personen har ett ansvar att anmäla förändringar för att inte riskera att behöva betala tillbaka pengar.
- Den som har beviljats skyddat boende och som får bostadsbidrag eller bostadstillägg behöver kontakta Försäkringskassan för att ta reda på om bidraget påverkas med anledning av vistelsen i det skyddade boendet, utifrån den individuella situation som personen befinner sig i.
- Om barnet bor varaktigt med sin vårdnadshavare i skyddat boende kan utbetalningen av barnbidraget ställas om i sin helhet till den vårdnadshavare som vistas i skyddat boende tillsammans med ett eller flera medföljande barn. Personen behöver då göra en anmälan till Försäkringskassan.
- Den som har beviljats skyddat boende och som har medföljande barn kan ha rätt till underhållsstöd.
- Det kan också vara relevant att uppmärksamma personer på ersättningar som hen kan ha rätt till.
- Våldsutsatta som beviljas skyddat boende kan vara oroliga för att uppgifter som deras vistelseort kan avslöjas när intyg skickas till Försäkringskassan. Information kan därför behöva ges om socialtjänstens och Försäkringskassans sekretess och vad som gäller när en person har skyddade personuppgifter.
Barnbidrag och flerbarnstillägg
Förändrad utbetalning av barnbidrag
Barnbidraget betalas ut till barnets vårdnadshavare. Om barnet är fött den 1 mars 2014 eller senare betalas barnbidrag och flerbarnstillägg ut med hälften var till båda vårdnadshavarna. Om barnet bor varaktigt tillsammans med endast en av vårdnadshavarna, har hen rätt att få hela barnbidraget utbetalat till sig.
I socialförsäkringsbalken finns inget krav på att barnet ska vara folkbokfört hos en vårdnadshavare för att de ska räknas som varaktigt sammanboende. Vid bedömningen av hos vilken vårdnadshavare barnet anses bo varaktigt hos tas hänsyn till det faktiska boendet.
Den vårdnadshavare som beviljats skyddat boende och har medföljande barn, kan göra en anmälan till Försäkringskassan om att ändra utbetalningen av barnbidraget. För att styrka att vårdnadshavaren och barnet inte längre bor på folkbokföringsadressen kan vårdnadshavaren bifoga ett intyg från socialtjänsten eller det skyddade boendet till anmälan.
Försäkringskassan är skyldig att meddela den andra vårdnadshavaren om att de har fått in en anmälan om ändring av utbetalning av barnbidrag.
Flerbarnstillägg
En vårdnadshavare som beviljas skyddat boende och har medföljande barn kan sedan tidigare ha flerbarnstillägg genom att gemensamma och icke-gemensamma barn har räknats ihop för flerbarnstillägg.
Om något av barnen inte är medföljande till det skyddade boendet behöver vårdnadshavaren anmäla detta till Försäkringskassan.
Bostadsbidrag
Vistelse i skyddat boende kan påverka bostadsbidraget på olika sätt utifrån det individuella fallet. Därför är det viktigt att den som beviljas skyddat boende kontaktar Försäkringskassan och berättar om sin situation, så att myndigheten kan bedöma om rätten till bostadsbidraget påverkas.
Underhållsstöd
För att ha rätt till underhållsstöd behöver barn och boförälder vara folkbokförda på samma adress. Då folkbokföringen inte ändras vid vistelse på skyddat boende påverkas inte heller rätten till ett pågående underhållsstöd.
En vårdnadshavare som beviljas skyddat boende och har medföljande barn, och som inte redan har underhållsstöd, kan ha rätt till underhållsstöd. Detta gäller även om vårdnadshavaren är gift med eller folkbokförd på samma adress som förövaren.
För att styrka att föräldrarna inte längre bor ihop och inte avser att leva ihop kan vårdnadshavaren bifoga ett intyg från socialtjänsten eller det skyddade boendet till ansökan.
Försäkringskassan är skyldig att kontakta den andra vårdnadshavaren i samband med att en ansökan om underhållsstöd utreds.
Föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning
Rätten till föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning är inte kopplade till villkor om boendesituation. Rätten till ersättningarna påverkas därmed inte direkt av vistelse i skyddat boende.
Rätten till ersättning beror istället på om föräldern uppfyller villkoren för ersättningen. Om en förälder inte längre uppfyller villkoren, till exempel om föräldern inte längre vårdar barnet, behöver dessa ändrade förhållande anmälas till Försäkringskassan.
Omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning
Tillfälliga förändringar påverkar inte rätten till omvårdnadsbidrag eller merkostnadsersättning. Med tillfällig förändring menas en förändring som planeras bestå i högst sex månader. Det innebär att om vistelsen planeras bli kortare än sex månader påverkas inte rätten till omvårdnadsbidrag eller merkostnadsersättning.
Om en person beviljas skyddat boende i mer än sex månader kan rätten till omvårdnadsbidrag och merkostnadsersättning påverkas. Till exempel kan förändrade stödinsatser eller merkostnader medföra att Försäkringskassan behöver ompröva rätten till ersättning.
Sjukförsäkringen
Rätten till sjukpenning, sjukersättning och aktivitetsersättning samt andra sjukförsäkringar påverkas i regel inte av att en person beviljats skyddat boende.
Men den som får exempelvis sjukpenning eller aktivitetsersättning är skyldig att aktivt medverka i arbetslivsinriktad rehabilitering. Det innebär att om rehabiliteringen påverkas av vistelsen i det skyddade boendet kan rätten till ersättningarna påverkas. Det är därför viktigt att den enskilde kontaktar Försäkringskassan för att föra en dialog kring den fortsatta rehabiliteringen.
Bostadstillägg
Den som har beslut om bostadstillägg och flyttar från bostaden som bostadstillägg lämnas för, har inte längre rätt till bostadstillägg för bostaden hen flyttat från. Detta gäller även om personen flyttar till skyddat boende och oavsett om folkbokföringsadressen ändras eller inte.
Boendetillägg
Boendetillägg är ett tillägg till sjukpenning, sjukpenning i särskilda fall, rehabiliteringspenning och rehabiliteringspenning i särskilda fall. Eftersom boendetillägg inte tar någon hänsyn till bostadskostnad, påverkas inte rätten till boendetillägg vid vistelse i skyddat boende.
Storleken på tillägget kan påverkas vid ändrat civilstånd, eller om umgänget med barn ändras i samband med insatsen skyddat boende.
Barnpension och efterlevandestöd
Barn som har en förälder som avlidit kan få barnpension. Barnpensionen ersätter en del av den försörjning som den avlidna föräldern bidrog med.
Efterlevandestöd till barn är ett grundskydd för barn som får låg eller ingen barnpension. Barnpension och efterlevandestöd till barn under 18 år betalas ut till vårdnadshavaren.
Barnpension och efterlevandestöd påverkas inte om barnet följer med sin vårdnadshavare till skyddat boende.
Om barnet är över 18 år kan rätt till förlängd barnpension och förlängt efterlevandestöd finnas som längst till och med juni månad det år det efterlevande barnet fyller 20 år under förutsättning att studier som ger rätt till studiehjälp från Centrala studiestödsnämnden eller förlängt barnbidrag från Försäkringskassan bedrivs.
Texten har tagits fram av Socialstyrelsen och Försäkringskassan.