Barn med funktionsnedsättning löper en högre risk än andra barn att utsättas för våld. Socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården kan göra viktiga insatser genom att upptäcka barn som far illa eller riskerar att fara illa och ge det stöd och den hjälp barnet behöver. Alla samtal med barn inom vård och omsorg kan komma att handla om våld, därför behöver alla som möter barn vara förberedda på det.
Här presenterar vi ett material som din verksamhet kan använda för att synliggöra och diskutera frågan om våld mot barn med funktionsnedsättning. Det är tänkt att fungera som ett underlag för verksamhetens eget utvecklingsarbete inom området.
Materialet ger en introduktion till området
Presentations- och reflektionsmaterialet ger en översiktlig bild av området våld mot barn med funktionsnedsättning. Materialet kan användas vid arbetsplatsträffar (APT), planeringsdagar eller som inslag i utbildning eller kompetensutveckling på arbetsplatsen. Det består av ett presentationsmaterial och en användarhandledning med talarstöd.
Presentationsmaterial i tre delar
Presentationsmaterialet är indelat i tre block. Det kan användas i sin helhet vid ett tillfälle eller delas upp blockvis.
- Om våldsutsattheten – omfattning, var barnet riskerar att utsättas för våld, riskfaktorer, tecken på våldsutsatthet och särskilt sårbara grupper.
- Samtal om våld med barn som har funktionsnedsättning.
- Reflektions- och diskussionsfrågor som stöd i utvecklingsarbetet. Ett nästa steg kan till exempel vara att ta fram ett förslag eller plan för hur frågan kan vara ett återkommande tema inom verksamheten.
Våld mot barn med funktionsnedsättning – presentations- och reflektionsmaterial – Socialstyrelsen
Användarhandledning med talarstöd
Användarhandledningen vänder sig till dig som ansvarar för att planera och leda utvecklingsarbete, till exempel om du är chef eller verksamhetsutvecklare. Användarhandledningen innehåller ett talarstöd för den som ska hålla i presentationen.