Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Våld mot barn med funktionsnedsättning. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Anmäla oro för barn – Stöd för anmälningsskyldiga och andra anmälare

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Stöd, handböcker och annat material hittas här för anmälningsskyldiga och andra anmälare vid kännedom eller misstanke om att barn far illa.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att intervjua barn – Vägledning för socialsekreterare

Kunskapsstöd som ger kunskap om metoder för hur man intervjuar barn och därmed bättre kan synliggöra barnets perspektiv i socialtjänstens utredningar.

Utgiven av: Stiftelsen Allmänna Barnhuset
Att möta barn som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck – Till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården(pdf)

I broschyren finns information och råd som kan hjälpa hälso- och sjukvården att upptäcka utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck. Den innehåller bland annat en kort definition av vad hedersrelaterat våld och förtryck är, vilka tecken våldsutsatta barn kan uppvisa och hur du kan prata med barn om våld. Den redogör också för när och hur man gör en orosanmälan.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att samtala genom tolk

När man behöver använda en tolk för att kommunicera kräver det lite extra av dig som samtalspart. Foldern vänder sig till både profession och brukare, finns på flera språk.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att samtala med barn – Kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården(pdf)

Kunskapsstödet ger en generell och grundläggande bas, till stöd för professionella i att samtala med barn. Stödet riktar sig till alla som har samtal med barn inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården. Med barn avses alla under 18 år.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Att samtala med barn – Om sexuella övergrepp och människohandel (bilaga 1)(pdf)

Alla som i sin profession samtalar med barn kan komma att samtala om sexuella övergrepp och människohandel eller annan exploatering. Därför behöver man ha beredskap och vara förberedd för att hantera frågan när och om den blir aktuell.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Barn som far illa eller riskerar att fara illa – En vägledning för hälso- och sjukvården samt tandvården gällande anmälningsskyldighet och ansvar(pdf)

Barn som far illa eller riskerar att fara illa ska stödja hälso- och sjukvården och tandvården att identifiera barn som far illa eller riskerar att fara illa och att göra anmälan till socialnämnden.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Barn som upplever våld – Att stödja barn och bedöma föräldrars omsorgsförmåga

Skriften ger praktiskt stöd för att upptäcka våld och ge insatser efter behov. Den vänder sig till handläggare och behandlare som möter barn och föräldrar i det dagliga arbetet. Den vänder sig också till chefer och beslutsfattare som ansvarar för att skapa förutsättningar för ett kunskapsbaserat arbete i socialtjänsten.

Utgiven av: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR
En del av verkligheten – Om barn, sexuella övergrepp och nätet

Kunskapsstödet sammanfattar resultat från olika forskningsstudier om nätrelaterade övergrepp mot barn.

Utgiven av: Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Barnafrid
Fråga, lyssna och förstå: Om att motverka våld mot barn och unga med funktionsnedsättning

En kunskapssammanställning om den särskilda sårbarhet för våld som barn och unga med funktionsnedsättning lever med.

Utgiven av: Myndigheten för delaktighet, MFD

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!