Om fast vårdkontakt

En fast vårdkontakt är en person som ska hjälpa patienten i kontakterna med vården och som kan hjälpa till att samordna vårdens insatser. En fast vårdkontakt arbetar i hälso- och sjukvården. Den fasta vårdkontaktens syfte är att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet.

Vad är en fast vårdkontakt?

  • Fast vårdkontakt är en av de fasta kontakterna som tillsammans bildar en struktur för kontinuitet, trygghet och samordning inom vården.
  • En fast vårdkontakt är en person som arbetar i hälso- och sjukvården och är särskilt utsedd att hjälpa en patient att samverka och samordna vårdens insatser.
  • Uppgifterna kan till exempel vara att bistå patienterna i att samordna vårdens insatser, informera om vårdsituationen och förmedla kontakter inom hälso- och sjukvården.
  • Den fasta vårdkontakten ska bidra till att den som är patient får en vård som är trygg, säker, samordnad och ges med kontinuitet.
  • Verksamhetschefen ska utse en fast vårdkontakt om en patient begär det. Även om en patient inte efterfrågar en fast vårdkontakt ska verksamhetschefen utse en fast vårdkontakt om det är nödvändigt för att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet.

Olika professioner i vården kan utses till fast vårdkontakt åt en patient. Det är verksamhetschefen som utser vårdkontakten och vem det blir beror på vilka behov patienten har.

Utöver fast vårdkontakt finns också det som heter fast läkarkontakt. Dessa har flera likheter men också tydliga skillnader. Båda har ett samordningsansvar för patienten. Fast läkarkontakt kan endast utses i den regionala offentligt finansierade primärvården och ska vara en läkare. En fast läkarkontakt kan också samtidigt ha rollen som fast vårdkontakt. Fast vårdkontakt kan utses i all hälso- och sjukvårdsverksamhet. En fast vårdkontakt behöver inte vara läkare, såvida det inte gäller en patient med ett livshotande tillstånd.

Läs mer på sidan Vem kan vara fast vårdkontakt?

Läs mer om fast läkarkontakt

Nyttan för patienten med fast vårdkontakt

En fast vårdkontakts syfte är att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. För patienter med omfattande behov av hälso- och sjukvård kan en fast vårdkontakt vara extra viktig. Det gäller exempelvis sköra äldre personer, personer som har omfattande fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, andra intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar, omfattande beroendeproblem, eller personer som ofta är aktuella för akutsjukvård. En fast vårdkontakt kan även fylla en funktion för närstående.

Trygghet

Trygghet

Hur patienter bemöts av vårdpersonal kan påverka deras upplevelse av trygghet i vården. Personmässig kontinuitet, där patient och anhöriga träffar samma person över tid, är trygghetsskapande.

Kontinuitet

Kontinuitet

Kontinuitet inom hälso- och sjukvården kan förstås på olika sätt. Administrativ kontinuitet, där en person håller samman patientens vård eller är ingång till vården, har delvis beskrivits som det som motsvarar vad en fast vårdkontakt gör. Personlig kontinuitet, att patienten träffar samma person eller personer vid varje vårdtillfälle och att personalen har ett personligt ansvar beträffande patientens vård, är det som patienter ofta framfört som önskvärt.

Samordning

Samordning

Graden av komplexitet i samordning varierar med hur många av patientens vårdåtgärder som behöver samordnas. Hur samordningen kan genomföras påverkas av både organisatoriska förutsättningar och patientens förutsättningar att vara delaktig. Om en person av olika skäl har begränsade förutsättningar att vara aktiv och delaktig i sin vård och omsorg blir behovet av samordning särskilt stort.

Säkerhet

Säkerhet

Brister i samverkan mellan verksamheter är ett riskområde och problem beror ofta på otydlig kommunikation och bristande information. Patienter med omfattande vård- och behandlingsbehov kan därför ha nytta av en fast vårdkontakt för att tillgodose deras behov av bland annat säkerhet.

Nyttan för vårdgivaren med fast vårdkontakt

Kontinuitet verkar kunna påverka så att behovet av akutinläggningar och sjukhusbesök minskar. De effekter av relationskontinuitet som har utvärderats i forskningen rör framför allt medicinska värden. Det är lättare för vårdpersonalen att bedöma en patients medicinska tillstånd om patientens sjukdomshistoria och kontexten för sjukdomen är känd. Faktorer som kan vara centrala är tidigare sjukdomar, kända personlighetsfaktorer med betydelse för hanteringen av sjukdomen/hälsoproblemet, förekomst av sjukdomar i familjen, relation till yrkeslivet och så vidare. Kontinuitet kan också påverka möjligheterna till vårdpersoners lärande och kompetensutveckling genom att de följer patienten över tid.

Övrigt som anses kunna ha en positiv effekt av en god kontinuitet är effektivare informationshantering till exempel en minskad tid för inläsning, ett minskat externt kommunikationsbehov och minskad risk för dubbeldokumentation. De psykologiska och sociala vinster som kan uppkomma som en följd av god kontinuitet förväntas även påverka arbetsmiljö och trivsel, något som i förlängningen kan påverka arbetsplatsens attraktionskraft och personalomsättning.

När ska en fast vårdkontakt utses?

En fast vårdkontakt ska alltid utses om patienter begär det, oavsett om vården anser att det är behövligt eller inte. På så sätt skapas en trygghet för patienten i form av att dennes behov blir styrande. Det är verksamhetschefen som ska utse den fasta vårdkontakten. Patientens önskemål om vem som ska bli den fasta vårdkontakten ska tillgodoses så långt som möjligt och patienten ska få vara delaktig i processen.

En fast vårdkontakt ska utses, även om patienten inte begär det, om det är nödvändigt för att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. Det är vårdens ansvar att patienten får information om möjligheten att få en fast vårdkontakt.

Läs mer om att stödja vuxna personers vilja här

Inför utskrivning från sjukhus.

För att skapa förutsättningar för trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet i samband med att en patient skrivs ut från den slutna vården ska en fast vårdkontakt utses i den regionfinansierade öppna vården. Det ska ske redan när den öppna vården mottar ett inskrivningsmeddelande, det vill säga innan patienten skrivs ut från den slutna vården. Det är verksamhetschefen i den regionfinansierade öppna vården som ska utse patientens fasta vårdkontakt. Om patienten redan har en fast vårdkontakt vid enheten, får denne fortsätta att vara patientens fasta vårdkontakt.

Patienter med livshotande tillstånd

En verksamhetschef ska ansvara för att det utses en legitimerad läkare som fast vårdkontakt för en patient med ett livshotande tillstånd. Det ska göras så snart som möjligt efter det att en behandlande läkare har konstaterat tillståndet.

Hur länge har man en fast vårdkontakt?

En fast vårdkontakt ska utses av en verksamhetschef om en patient begär det eller om det är nödvändigt för att tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. När vården självmant ska bedöma om det är nödvändigt att utse en fast vårdkontakt, så är det den enskilda patientens behov av vård som styr hur länge det är lämpligt att ha en fast vårdkontakt. Det innebär att en patient kan behöva följas genom hela vårdförloppet, och vid kroniska tillstånd kan en fast vårdkontakt behöva finnas under längre tid. Behovet av fast vårdkontakt kan omprövas efter en tid. Genom rutiner i sitt ledningssystem kan en vårdgivare beskriva vad som gäller i deras verksamhet.

Källor:

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021
Om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan – Nationell vägledning, Socialstyrelsen, 2017
Kontinuitet i vården, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), 2021
SOU 2016:2 Effektiv vård regeringen, 2016

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!