Vem kan vara fast vårdkontakt?

Vem som bör vara patientens fasta vårdkontakt ska grundas på patientens medicinska och övriga behov och vilken kompetens som bäst kan tillgodose det behovet. Patientens ska få vara delaktig i processen och patientens önskemål om vem som ska bli den fasta vårdkontakten ska tillgodoses så långt som möjligt.

En fast vårdkontakt ska vara en tydligt utpekad person. Det kan vara en person inom hälso- och sjukvårdspersonalen till exempel en läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, psykolog, undersköterska eller mentalskötare. Ibland har den fasta vårdkontakten en mer administrativ funktion som koordinerar patientens vård, med benämningar som kan vara kontaktsjuksköterska, vårdsamordnare, rehabkoordinator eller vårdcoach.

Den fasta vårdkontakten kan vara en läkare exempelvis i de fall när ett sjukdomsförlopp är instabilt och kräver flera medicinska bedömningar och behandlingar. När en person har ett stort omvårdnadsbehov och de medicinska behandlingarna är stabila kan den fasta vårdkontakten exempelvis vara en specialistsjuksköterska. Vid stora rehabiliteringsbehov kan en fast vårdkontakt från någon av rehabiliteringsprofessionerna vara lämplig.

För patienter med livshotande tillstånd ska det alltid vara en legitimerad läkare som är fast vårdkontakt.

Var kan den fasta vårdkontakten finnas?

Fast vårdkontakt kan utses i alla verksamheter inom hälso- och sjukvården, både vid vård på specialistvårdnivå och på primärvårdsnivå. Det innefattar alla vårdgivare, både regionala, kommunala och privata. Det är verksamhetschefen som utser den fasta vårdkontakten.

Flera fasta vårdkontakter samtidigt

Vissa patienter har kontakter med flera olika delar av sjukvården. Det kan vara olika vårdgivare och olika vårdenheter samt olika huvudmän inom vården i form av både kommunal och regional hälso- och sjukvård. Dessa patienter kan då ha mer än en fast vårdkontakt samtidigt. Inom primärvården kan det förekomma att en patient har både en fast läkarkontakt och en fast vårdkontakt på samma enhet. De fasta vårdkontakterna ska samverka och samordna vårdens insatser för en enskild patient.

Samverkan mellan flera fasta vårdkontakter

Den fasta vårdkontakt som finns där patientens huvudsakliga vård ges, kan ha bra förutsättningar att överblicka patientens hela vårdsituation och samordna övriga vårdkontakter. Den huvudsakliga vården kan bedrivas där grundsjukdomen behandlas eller där personen huvudsakligen vistas. I primärvårdens grunduppdrag ingår att regioner och kommuner inom ramen för verksamhet som utgör primärvård särskilt ska samordna olika insatser för patienter i de fall det är mest ändamålsenligt att samordningen sker inom primärvården.

Det är verksamhetschefen som har ansvaret för den fasta vårdkontakten, vilket innebär att vårdkontaktens ansvarsområde begränsas av verksamhetschefens ansvarsområde. Processer och rutiner om samverkan mellan flera fasta vårdkontakter kan finnas i verksamhetens ledningssystem.

Läs mer om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Olika benämningar

Olika verksamheter kan ha olika benämningar på funktioner vars uppgifter motsvarar en fast vårdkontakts. Det kan exempelvis vara omvårdnadsansvarig sjuksköterska, kontaktsjuksköterska, samordningssjuksköterska, vårdcoach, vårdlots, rehabkoordinator, vårdsamordnare, kontaktperson eller likande.

När verksamhetschefen ska utse fast vårdkontakt är det denne som behöver ta ställning till om de uppgifter som ingår i funktionerna, men som kallas något annat, kan likställas med den fasta vårdkontaktens uppgifter. Det är i så fall information som kan framgå genom processer och rutiner i verksamhetens ledningssystem.

Källor:

Meddelandeblad: Fast läkarkontakt m.m. Nr 4/2021, Socialstyrelsen, 2021
Om fast vårdkontakt och samordnad individuell plan – Nationell vägledning, Socialstyrelsen, 2017
Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), regeringen, 2017
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete, Socialstyrelsen, 2011

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!