Teamarbete är en arbetsform som kan underlätta samordning och kontinuitet. Den fasta vårdkontakten kan ha mycket att bidra med i teamarbetet runt patienten. Den fasta vårdkontakten behöver därför vara tillgänglig för bland annat patient, närstående och andra vård- och omsorgsgivare.
Samordna och samverka
Att samordna vårdens olika insatser ger förutsättningar för att rätt vård ges i rätt tid och på rätt plats. Samverkan kan behöva ske med andra professioner som patienten har kontakt med både inom och utom den egna verksamheten. Patientens samtycke är i regel nödvändigt för att information ska kunna förmedlas mellan vårdgivare.
En form av samordning och samverkan är den individuella planeringen. När den enskilde har behov av insatser både från hälso- och sjukvården och från socialtjänsten ska regionen och kommunen tillsammans upprätta en individuell plan. Planen ska upprättas om regionen eller kommunen bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och om den enskilde samtycker till det. Vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård har den fasta vårdkontakten i den regionfinansierade öppna vården ett särskilt ansvar för att kalla till en samordnad individuell planering.
För patienter med livshotande tillstånd ska det alltid vara en legitimerad läkare som är fast vårdkontakt. Vid sådana tillstånd är det den fasta vårdkontakten som ska ta ställning till om det behövs en individuell plan för att patienten ska få sina behov av insatser tillgodosedda. Om patienten samtycker, ska vårdkontakten se till att en sådan plan upprättas.
När en patient har flera vårdgivare kan särskilt samverkan kring läkemedelsbehandling behöva uppmärksammas.
Läs mer om Samordnad individuell plan (SIP)
Informera om vårdsituationen
Att informera om vårdsituationen kan innebära att den fasta vårdkontakten är den som lämnar den information som patienten ska få. Om information inte kan lämnas till patienten ska den i stället såvitt möjligt lämnas till en närstående. Informationen får inte lämnas till patienten eller någon närstående om bestämmelser om sekretess eller tystnadsplikt hindrar detta. Informationen ska anpassas till mottagarens ålder, mognad, erfarenhet, språkliga bakgrund och andra individuella förutsättningar.
Vem som ansvar för att informera om vad och när kan vårdgivaren säkerställa via sitt ledningssystem. Där kan framgå vad som ligger hos en fast vårdkontakt att informera om.
Förmedla kontakter med andra relevanta personer inom hälso- och sjukvården
Att få kontakt med andra inom hälso- och sjukvården kan vara avgörande för patienter med flera samtidiga diagnoser, för att främja en helhetssyn på den enskildas situation. Att förmedla kontakt kan innebära att hjälpa patienten att hitta rätt person eller mottagning att kontakta. Ibland behövs även att olika vårdgivare tar kontakt med varandra, för det behövs som regel ett samtycke från patienten. Ett muntligt samtycke som dokumenteras i journalen är tillräckligt.
Vara kontaktperson för andra delar av vård, omsorg och myndigheter
Att vara patientens kontaktperson för andra delar av vård, omsorg och myndigheter är ett sätt att stärka patientens ställning, framförallt när en persons tillstånd begränsar hans eller hennes möjligheter att ta aktiv del av planeringen. Den fasta vårdkontakten behöver därför vara möjlig att nå för andra.
Checklista – skapa rutin för fast vårdkontakt (pdf)
Syftet med att ha en rutin för fast vårdkontakt är att säkerställa att den fasta vårdkontakten kan tillgodose patientens behov av trygghet, kontinuitet, samordning och säkerhet. Den fasta vårdkontakten kan bistå och stödja patienten i kontakterna med vården, kan hjälpa till att samordna vårdens insatser och där igenom att stärka patientens ställning.