Publikationer

Här hittar du publikationer relaterade till temat Psykiatrisk heldygnsvård. Publikationerna är ett stöd för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården, så att du kan använda bästa tillgängliga kunskap. Om du vill beställa en publikation gör du det på utgivarens webbplats.
Barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård och tvångsvård(pdf)

Andelen barn och unga som fått psykiatrisk heldygnsvård var ungefär lika stor åren 2017–2021. Depression, ångest och skadligt bruk av narkotika eller andra substanser var de vanligaste diagnoserna. Men andelen barn och unga som fått psykiatrisk tvångsvård enligt LPT har ökat, och gäller enbart flickor. Under perioden ökade ätstörningsdiagnoser mycket, och har blivit det vanligaste inom LPT-vården.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Brister i psykiatrisk tvångsvård av barn

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat psykiatrisk tvångsvård för barn och unga i 26 verksamheter, och funnit brister i 21 av dem. Det handlar bland annat om verksamheter som genomför olagliga tvångsåtgärder mot barn och unga.

Utgiven av: Inspektionen för vård och omsorg, IVO
Delat beslutsfattande(pdf)

Delat beslutsfattande är en metod för att fatta beslut inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten genom samarbete med den som behöver vård och stöd. Socialstyrelsen rekommenderar metoden och har tagit fram det här kunskapsstödet för hur den kan användas, för personal och beslutsfattare.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Dina rättigheter i tvångsvården – Vård enligt LPT – Information för dig som är under 18 år och behöver psykiatrisk tvångsvård(pdf)

Den här broschyren riktar sig direkt till barn och unga under 18 år som behöver psykiatrisk tvångsvård. På ett enkelt sätt beskriver den bland annat vad som menas med vård enligt LPT, vilka rättigheter man har och hur man kan överklaga.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Dina rättigheter i tvångsvården – Vård enligt LRV – Information för dig som är under 18 år och behöver rättspsykiatrisk vård(pdf)

Den här broschyren vänder sig direkt till barn och unga under 18 år som behöver rättspsykiatrisk vård. På ett enkelt sätt beskriver den bland annat vad som menas med vård enligt LRV, vilka rättigheter man har och hur man kan överklaga.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Handbok i markörbaserad journalgranskning inom barn- och ungdomspsykiatri(pdf)

Markörbaserad journalgranskning är en metod för att att identifiera vårdskador och kvalitetsbrister i vården på ett systematiskt sätt. Metoden har anpassats till barn- och ungdomspsykiatrin, och kan användas för att förebygga risker och förbättra patientsäkerheten.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Information för dig som behöver psykiatrisk tvångsvård – Vård enligt LPT(pdf)

Den här broschyren riktar sig direkt till personer över 18 år som behöver psykiatrisk tvångsvård. På ett enkelt sätt beskriver den bland annat vad som menas med vård enligt LPT, vilka rättigheter man har och hur man kan överklaga.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Information om ändringar i LPT och LRV som syftar till att förbättra för barn inom den psykiatriska tvångsvården(pdf)

När barn och unga får tvångsvård gäller särskilda bestämmelser. De finns i lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, och handlar om hur tvångsåtgärder som till exempel fastspänning får användas. I det här meddelandebladet beskriver Socialstyrelsen vad bestämmelserna innebär för dig som arbetar i vården.

Utgiven av: Socialstyrelsen
Meningsfull heldygnsvård

Sveriges Regioner och Kommuner, SKR, har tagit fram ett material om de delar som behövs för en trygg och meningsfull psykiatrisk heldygnsvård. Här finns också ett stödmaterial för att underlätta införandet, med till exempel handledning och presentationer.

Utgiven av: Sveriges Regioner och Kommuner, SKR
Metoden självvald inläggning inom svensk psykiatri – 2021(pdf)

En sammanfattande beskrivning av metoden Självvald inläggning och av Socialstyrelsens utvärdering av metoden år 2021.

Utgiven av: Socialstyrelsen

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!