Möter du personer som har haft sex mot ersättning? Då är det bra att känna till att de vanligtvis inte ser sig som sexuellt exploaterade eller prostituerade.
Samtidigt är det viktigt att betona för den du möter vem som begår brott och bär skuld – det gör den som betalar för olika former av sex – inte den som tar emot ersättning.
Ersättning behöver inte vara pengar
Ersättning för sexuella tjänster kan vara olika saker:
- Pengar
- Presenter
- Alkohol eller andra droger
- Någonstans att bo.
Digital kontakt vanligast
Första kontakten sker oftast på internet – på webbplatser, i sociala medier, appar eller via digitala annonser – inte på gatan.
Vem har sex mot ersättning?
- Cirka 1 procent i åldern 18–65 år uppger att de någon gång fått ersättning för sex, enligt återkommande undersökningar.
- Bland gymnasieelever i årskurs 3 uppger drygt 1 procent att de tagit emot ersättning för sex, enligt återkommande undersökningar. Något fler flickor än pojkar tar emot ersättning för sex.
Några grupper löper extra stor risk att börja sälja sexuella tjänster. Dit hör hbtqi-personer, personer med funktionsnedsättning, personer med missbruks- och beroendeproblematik och utländska medborgare som lever i utsatthet.
Det kan vara människohandel
Det är värt att tänka på att personer som har sex mot ersättning kan vara utsatta för människohandel för sexuella ändamål.
Vid misstanke om människohandel, människoexploatering eller vid behov av råd och vägledning, kan du som yrkesverksam ringa den nationella stödtelefonen som drivs av Nationella samordningen mot prostitution och människohandel, NSPM. Vid akut fara för en person, ring alltid 112.
Stödtelefon: 020-390 000
Människohandel, sida på Kunskapguiden
Vem köper sex?
Betala eller ge annan ersättning för sex är mycket vanligare bland män än bland kvinnor.
- 10 procent av männen uppger i studier att de någon gång gett ersättning.
- För kvinnor är motsvarande siffra 0,5 procent.
Detta stämmer väl överens med vad elever i årskurs 3 på gymnasiet säger i undersökningar. Där uppges:
- I 8 av 10 fall av sex mot ersättning var köparna män eller pojkar.
- Flickor hade nästan bara sålt sex till män eller pojkar.
- 60 procent av de pojkar som fått ersättning hade fått det av män eller pojkar. Resterande hade sålt till både män/pojkar och kvinnor/flickor (20 procent) respektive kvinnor/flickor (20 procent).
- Köparna uppgavs i mer än hälften av fallen vara andra unga i åldern 15–25 år.
Folkhälsomyndighetens senaste undersökning där frågor om sex mot ersättning finns med, visar att en högre anel hbtqi-män än heterosexualla män har gett ersättning för sex. Någon signifikant skillnad utifrån utbildningsnivå fanns inte.
Sex mot ersättning – utbildningsmaterial om stöd och hjälp till vuxna (pdf)
Utbildningsmaterialet handlar om att ge stöd och hjälp till den som har sex mot ersättning. Syftet med materialet är att öka yrkesverksammas medvetenhet om sexuella risksituationer som personer kan befinna sig i, och att presentera den senaste kunskapen inom området.
Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel – webbutbildning
Den här utbildningen hos Jämställdhetsmyndigheten ger en introduktion till vad sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel är. Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete kan möta barn eller vuxna som befinner sig i en utsatt livssituation, eller som arbetar med att förebygga och bekämpa våld och brott.
Till dig som möter personer på flykt från Ukraina
Just nu är det många som flyr från invasionen i Ukraina. I samband med flyktingströmmar ökar risken för att personer utnyttjas för prostitution, människohandel och andra former av våld. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på ökad risk för exploatering. Hos Jämställdhetsmyndigheten finns samlad information till dig som yrkesverksam samt hänvisningar till material som du kan förmedla till de du möter som är på flykt från Ukraina.