Sexuellt våld

Sexuellt våld i en nära relation kan vara allt från kränkande ord till våldtäkt, men har en sak gemensamt – samtycke saknas. Kvinnor utsätts mer än män.

Vad är sexuellt våld? 

Våldsutövaren utövar kontroll eller makt av sexuellt slag. Samtycke saknas.

Exempel på sexuellt våld

  • Tvinga den utsatta att titta på porr
  • Tjata sig till sex
  • Sexuella kränkningar i ord eller handling, till exempel ovälkommet tafsande
  • Fota eller filma mot den utsattas vilja
  • Tvinga till sexuella handlingar när andra tittar
  • Binda den utsatta om hen inte vill bli bunden
  • Tvinga till gruppsex
  • Föra in något den utsatta mot dennes vilja och andra former av våldtäkt

Berättelse från en våldsutsatt

"Jag lät honom göra det han ville, när han ville. Min strategi var att liksom stoppa huvudet i en kudde och gråta, väldigt tyst under tiden, om jag behövde.
 
När någon rör på dig mot din vilja så skriker ju hela ditt väsen ’bort från mig!’ och du vill fysiskt bara putta bort honom.
 
Men det är som att du vet att jag kan inte göra det för det kanske skulle få värre konsekvenser. Det var jag rädd för."
Citat från en våldsutsatt
 
Citatet kommer från Fri från (efter)våldet?: Om partnerutsatta kvinnors motstånd, uppbrott och stödbehov. Det har redigerats för läsbarhet.

Sällan endast en typ av våld i en relation

Våldsamma relationer innehåller oftast flera typer av handlingar. Det är alltså sällan fråga om endast en typ av våld. Det blir en ond spiral av våld och sammantaget skapas ett mönster där den utsatta bryts ner mentalt.

Digitalt sexuellt våld

Det digitala sexuella våldet är vanligast bland unga. Det sker främst i sociala medier, meddelande-appar och webbplatser som tillåter delning av bilder och videor, till exempel Snapchat, Tiktok, Discord och Whatsapp. Våldsutövaren är ofta en tidigare partner. 

Exempel på digitalt sexuellt våld

  • Sprida intima meddelanden som har skickats i förtroende (sexting utan samtycke).
  • Skicka ”dickpics” utan samtycke
  • Sprida intima filmer eller videor som skickats i förtroende. De kan ha tagits eller filmats i smyg, men kan också ha gjorts med samtycke. Spridningen är däremot inte med samtycke.
  • Tvinga den utsatta att utföra sexuella handlingar i video eller bild.
  • Hot om att sprida meddelanden, bilder och videor om den utsatta inte skickar fler. AI-skapade filmer kan skapas för utpressning.

Kunskapsstöd från Socialstyrelsen

Nätbaserat sexuellt våld mot barn och unga – till dig som arbetar inom elevhälsan eller på ungdomsmottagningar (pdf)

Hur vanligt är sexuellt våld i nära relation?

17,6 procent av kvinnorna uppgav att de någon gång i livet har utsatts för sexuellt våld av en partner eller tidigare partner visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, från 2024. För männen var siffran 2,5 procent.
 
Vanligaste formen av sexuellt våld var att partnern borde ha insett att den utsatta inte ville ha sex. 16 procent av kvinnorna hade utsatts för det.
 
9 procent av kvinnorna hade utsatts i en hjälplös eller utsatt situation, och 4 procent hade utsatts för sexuellt våld under tvång. Motsvarande siffror för männen var avsevärt lägre.

Tre frågor om våld i nära relation

Hur upptäcker du våld i nära relationer?

Det kan vara svårt att upptäcka om någon är utsatt för våld, eftersom det inte alltid syns och personen kanske inte själv ser sig som utsatt.

Ont i magen, oro, återkommande vårdbesök, hög sjukfrånvaro och liknande kan ha sin grund i våld.

Om någon utan förklaring uteblir från möten eller inte deltar i insatser kan det ibland bero på våld. En annan signal kan vara att partnern eller någon annan alltid är med och relationen inte verkar vara sund.

För att upptäcka våld kan det ofta vara du som behöver föra ämnet på tal, ibland vid flera tillfällen. Att tala om våldet kan vara svårt för den utsatta. Fråga hellre för ofta än för sällan.

Så kan utsatthet för våld upptäckas

Hur frågar du om våld i nära relationer?

Det kan vara svårt för våldsutsatta att prata om våld. De kan vara rädda för att inte bli trodda eller att ett samtal kan leda till mer våld om utövaren får reda på det. De kan känna skam eller skuld – eller inte ens tänka att det är våld som de utsatts för. Det är viktigt att ha med sig in i samtalet.

  • Den utsatta behöver känna förtroende för dig.
  • Ha samtalet enskilt i en så trygg miljö som möjligt.
  • Ha tid för samtalet och se till att inte bli störd.
  • Använd konkreta frågor och ställ lämpliga följdfrågor.
  • Låt den utsatta berätta och lyssna.

Mer om samtal om våld och exempel på frågor

Vad kan du som yrkesverksam göra om du upptäcker våld?
Det enskilt viktigaste är att våga föra ämnet våld på tal. Många gånger kan du behöva lyfta frågan flera gånger.
 
Upptäcker du våld är det i grund och botten som andra ärenden. Utredning av behov, erbjuda trygghet, stöd och finna rätt insatser. Motivera den utsatta att ta emot hjälp.
 
Hur du bör agera när du upptäcker våld kan vara olika beroende på vilken yrkesroll du har, hur våldet ser ut och om det pågår nu eller hände tidigare i livet. I vissa fall finns ett akut behov av skydd, i andra fall krävs i första hand stöd och motiverande arbete. 
 
Om du är socialsekreterare och arbetar med våld i nära relation har du ansvar för att utreda och föreslå lämpligt stöd om den utsatta samtycker till det. 
 
Om du arbetar inom vården eller andra verksamheter kan ditt ansvar vara att stötta den våldsutsatta i att få kontakt med till exempel socialtjänsten för att få stöd och skydd. 
 
Barn som lever i en familj där det förekommer våld riskerar att skadas i sin hälsa och utveckling, både fysiskt och psykiskt. Om du misstänker eller känner till att ett barn far illa ska det anmälas till socialtjänsten i den kommun där barnet bor.
 
 
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!