Arbete i samverkan som bedrivs inom ramen för partnerskapet

Här kan du läsa om de samverkansprojekt som bedrivs eller har bedrivits inom partnerskapet.

Individbaserad systematisk uppföljning

Samverkan mellan Socialstyrelsen, Regionala samverkans- och stödstrukturer (RSS) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i syfte att stärka den regionala nivåns kapacitet och förmåga att stötta lokala verksamheter med individbaserad systematisk uppföljning.

Systematisk uppföljning på Kunskapsguiden

Yrkesresan – ett koncept för introduktion och kompetensutveckling för socialtjänstens medarbetare

Det förberedande arbetet inför en nationell lansering av yrkesresan har gjorts inom ramen för partnerskapet. Förstudierna för att inventera behov och förutsättningar för nya yrkesresor inom olika områden genomförs av partnerskapet.

Yrkesresan – satsning på kompetensutveckling hos Sveriges Kommuner och Regioner 

Förbättra förutsättningar för implementering av insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott

Socialstyrelsen, SKR och RSS har genomfört ett pilotprojekt för att förbättra förutsättningarna för kommunerna att använda kunskapen i kunskapsstödet Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott. Fler barn ska kunna erbjudas vetenskapligt utvärderade insatser med påvisat gynnsamma effekter avseende minskat normbrytande beteende och kriminalitet. Erfarenheterna av samverkanspiloten redovisas i en slutrapport.

Partnerskapets samverkanspilot – Stöd för implementering av kunskapsstödet Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott – Slutrapport

Insatser för att motverka fortsatt normbrytande beteende och återfall i brott – Socialstyrelsen

Rekommenderade insatser med stödmaterial – Kunskapsguiden 

Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård 

Samverkan pågår mellan Socialstyrelsen, RSS, och SKR för att se hur Socialstyrelsen bättre kan stödja kommunernas arbete med hälso- och sjukvård. 

Kommunal hälso- och sjukvård, tema på Kunskapsguiden

Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård – förstudie hos Socialstyrelsen

Forskningsfrågor i socialtjänsten

Samverkan mellan Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) Statens beredning för medicinsk och social utredning (SBU) och RSS i syfte att identifiera forskningsfrågor för socialtjänsten.

Prioriteringar för forskning om socialtjänsten hos Forte

Tidigt stöd inom missbruk och ekonomiskt bistånd

Samverkanspiloten Tidigt stöd syftade till att ge kunskap, inspiration och stöd till myndighetsutövande verksamheter inom ekonomiskt bistånd och missbruk som vill utveckla tidigare stöd.

Resultat från projektet:

  • Sammanställningar av befintlig kunskap om verksamma arbetssätt

    Den första delen med kunskapssammanställningar genomfördes av Lumell Association och av FoU i Väst Göteborgsregionen.
    Rapporter: 
    Stöd och familj – Stockholms stad
    Ett förebyggande perspektiv på ekonomiskt bistånd – Göteborgsregionen

  • Pröva och följa upp arbetssätt i verksamheter

    I andra delen var målet att utifrån kunskapssammanställningar pröva tidigt stöd i verksamheter. Några kommuner prövar i mindre skala nya arbetssätt för att öka den gemensamma kunskapen om hur arbetssätt/kärnkomponenter, utifrån befintlig kunskap, fungerar i praktiken.

    Erfarenhetsutbyte och uppföljning genom nationella lärandeseminarium och dokumentation skedde under projekttiden för en fördjupad kunskap om hur nya arbetssätt kan prövas och eventuellt fungera vardagligt för en systematisk användning. Test- och lärandeprocessen varade under ett och ett halvt år.

    Resultatet av samverkanspiloten delas bland annat genom en rapport samt inspelande slutseminarier för deltagande kommuner. Erfarenheterna kan vara av nationellt intresse och vara till nytta för fler kommuner.

    Partnerskapets samverkanspilot Tidigt stöd inom ekonomiskt bistånd och missbruk – slutrapport
Faktagranskad av: Socialstyrelsen Senast granskad:

Källor:

Socialstyrelsen. 2020.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Håll dig uppdaterad genom att prenumerera på Kunskapsguidens nyhetsbrev – få nyheter och uppdateringar direkt i din inkorg.

Anmäl dig till Kunskapsguidens nyhetsbrev!