Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. För den som utsätts för våld är det ett hälsoproblem, ofta med allvarliga fysiska och psykiska konsekvenser, som även kan leda till svåra sociala problem.
Våldet är också ett jämställdhetsproblem som hindrar våldsutsatta att få sina mänskliga rättigheter och friheter tillgodosedda.
Sårbarhetsfaktorer behöver uppmärksammas
Risken för att utsättas för våld kan öka beroende på den enskildes livsvillkor. För att förklara varför ohälsan kan vara större i vissa grupper används inom folkhälsovetenskapen begreppet sårbar. Tanken är att vissa faktorer som omger en person kan ge sämre förutsättningar och en allmän ökad sårbarhet i en rad olika avseenden. Det kan till exempel handla om migrationsbakgrund, funktionsnivå, drogvanor och social situation.
Exempel på sådana sårbarhetsfaktorer är:
- brist på kunskap om vilka rättigheter man har
- brist på kunskap om vart man kan vända sig för hjälp
- negativa erfarenheter av kontakt med myndigheter
- socialt och ekonomiskt beroende av närstående eller av samhället
- starkt beroende av våldsutövaren
- isolering och ensamhet
- sjukdom och funktionsnedsättning.
Särskilt utsatta grupper
Våld i nära relationer förekommer i alla grupper och samhällsklasser. Det är viktigt att inte generalisera och förutsätta att alla inom en viss grupp är utsatta.
Du som professionell behöver tänka på att en person som omgivningen räknar in i en grupp inte själv behöver identifiera sig med den. Varje person behöver därför alltid bemötas som en individ, inte utifrån en kollektiv syn på en grupp som den enskilda eventuellt tillhör eller av andra förknippas med. En viss grupptillhörighet behöver inte heller innebära utsatthet för en särskild typ av våld.
Grupper är heterogena och kan överlappa varandra. Socialtjänsten behöver därför utgå från olika omständigheter i personens liv som kan påverka sårbarheten vid våldsutsatthet och samtidigt se vilka resurser personen har som individ. Förutfattade meningar om olika gruppers livsvillkor kan också skymma den våldsutsattas behov. Som personal inom socialtjänsten behöver du ha kunskap om våld för att kunna uppmärksamma det.
Läs mer om olika gruppers utsatthet i Socialstyrelsens utbildningsmaterial om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.
Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld – ett utbildningsmaterial för socialtjänsten (pdf)
Filmer för utbildning och diskussion om våld mot utsatta grupper
Sommaren 2018 gav regeringen särskilda uppdrag till myndigheter och civilsamhället. Uppdragen syftade främst till att förbättra arbetet med att upptäcka, åtgärda och förhindra samt ge kunskapshöjande insatser gällande sexuella trakasserier.
Jämställdhetsmyndigheten, Jämy, har inom ramen för regeringsuppdraget att genomföra utbildningsinsatser riktade till socialtjänsten och närliggande verksamheter tagit fram fem korta filmer. Filmerna utgår från de berättelser och behov som lyfts i #metoo-upprop från utsatta grupper som socialtjänsten möter. Behoven är kopplade till sexuella trakasserier, övergrepp och våld riktade mot bland andra äldre kvinnor, kvinnor med funktionsnedsättning, kvinnor i missbruk, döva och hörselskadade kvinnor och kvinnor med erfarenhet av prostitution och människohandel.